בתחום עולם הניתוחים הגניקולוגים, ניתוח כריתת נרתיק, נחשב להליך כירורגי ששכיחותו נדירה. דבר זה נובע עקב העובדה כי ההליך הניתוחי בו נכרת הפות הינו מיועד לטיפול במטופלות אשר סובלות בעיקר מסרטן הנרתיק שנחשב נדיר בשכיחותו. סרטן הנרתיק מהווה אחוזים בודדים מכלל האזורים בהם מתרחש הופעת גידולים סרטניים באיברי המין של האישה.
מטרת הניתוח:
ניתוח כריתת פות כאמור מיועד להחזרה לתפקוד תקין של המטופל עקב הופעת גידול סרטני באזור הנרתיק. במקרים נוספים, כריתת הפות תבוצע כחלק מתוך מכלול ניתוחי רחב יותר, למשל בטיפולים ניתוחיים העוסקים בסרטן צוואר הרחם. או טיפול ברחם לאחר טיפולים כימותרפיים.
הליך הניתוח:
על הגורם המטפל לבחון כראוי את נחיצות הניתוח והיקף ההליך הניתוחי. לאחר הרדמה וחיטוי יסודי יחל ההליך הניתוחי עפ"י החלטת הגורם המטפל. במקרה של כריתה רגילה בד"כ בהופעת גידולים שפירים, יבוצע חיתוך של השפתיים הגדולות, השפתיים הקטנות והדגדגן. כאשר היקף הגידול ממאיר ונרחב, יש צורך בפעולה נרחבת יותר, בה ייכרתו גם קשרי הלימפה והעור באזור הפות.
סיכונים ורשלנות רפואית בניתוח כריתת פות:
הליך כירורגי זה נחשב לטיפול יחסית נדיר, ועל כן יש לוודא כי אכן יש צורך ממשי בביצוע פעולה זו. ביצוע ההליך יכול לפכוע בעתיד בתפקוד המטופל ובכושר חיי המין שלו. במקרים בהם בוצע ההליך הניתוחי עקב אבחון מוטעה שעל בסיסו התקבלה שיקול דעת לקוי שהוביל לביצוע מיותר של ההליך-ניתן יהיה לתבוע פיצויים בגין רשלנות רפואית מן הגורם המטפל.
גם מחדל או ביצוע רשלני של ההליך הניתוחי עלול להוביל להופעת סיבוכים כדוגמת התפשטות זיהומים, הופעת דימומים וצלקות, אשר עלולים להתפתח לנזקים תמידיים באזור הנרתיק.
בנוסף- ביצוע ההליך ללא הסבר ראוי ומפורט של מכלול הסיכונים והסיבוכים האפשריים לקיום עקב ההליך הניתוחי, מהווה חוסר "הסכמה מדעת" של המטופל, עובדה המהווה מחדל בהפרת חובה.
במקרים בהם ההליך הניתוחי בוצע ע"י ציוד שאינו איכותי או סטרילי דיו, ניתן יהיה לתבוע בגין עילת רשלנות רפואית במקרה של הופעת סיבוך או נזק.