בדיקת אולטראסאונד – Ultrasound
מהי בדיקת אולטראסאונד?
בדיקת אולטראסאונד הינה בדיקה על שמעית המכונה גם סנוגרפיה. זוהי בדיקת הדמיה המשמשת בעיקר להדמית איברים פנימיים. הבדיקה מתבצעת על ידי שידור גלי קול וקליטת ההדים המוחזרים. בדיקת אולטראסאונד נעשית בתחומי רפואה שונים כגון ברפואת הקיבה, רפואת לב, גניקולוגיה וכמובן לצורך בדיקת העובר והתפתחותו בנשים בהיריון. באמצעות הבדיקה ניתן לראות את העובר, לבחון את תנועתיו ואת מצבו. הבדיקה מתבצעת בשלבים שונים של ההיריון ולמטרות שונות. לדוגמא: בדיקת תקינות ההיריון, בדיקת מספר העוברים, תיעוד גיל העובר, שקיפות עורפית- בדיקה אנטומית, הערכת משקל ומיקום השלייה.
הליך בדיקת אולטראסאונד בהריון
בדיקת האולטראסאונד היא פנימית, ונעשת באמצעות מכשיר המוחדר לנרתיק. בעזרת הבדיקה נשקפת תמונה ברורה יחסית. ישנן מספר בדיקות אולטראסאונד שיגרתיות. הבדיקה הראשונית מטרתה לאשר קיום היריון. סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת על מנת לבחון בקפידה את אברי העובר. בדיקת שקיפות עורפית נעשית עבור נשים בסיכון גבוה יותר, וסקירת מערכות מאוחרת דומה לסקירה מוקדמת ומוודא שמצב העובר תקין.
ממצאים שונים בעקבות בדיקת אולטראסאונד בהריון
באמצעות בדיקת האולטראסאונד ניתן לגלות מומים מולדים כגון: מומי לב, מומים של מערכת העיקול, מומים בעמוד השדרה ועוד. מומים אלו דורשים טיפול ומעקב ועלולים להשפיע על תוחלת החיים של הילד באופן ניכר, כתלות בחומרת המום. כמו כן יכולים להיות סימנים רכים, שזהו שינוי קטן באנטומיה של העובר אך הדבר אינו מהווה בדרך כלל אינדיקציה למום חמור. אולם, כאשר מתגלה סימן רך יש לבצע בדיקה יסודית יותר לגילוי אפשרות למומים נוספים.
רשלנות רפואית בבדיקת אולטראסאונד הריון
על מנת לגלות מומים שונים בעובר באמצעות בדיקת האולטראסאונד יש צורך במומחים שונים שיאבחנו במדויק את הבעיה. לעיתים קרובות מפספסים שפתיים או חיך שסועים, מרחק בין העיניים או מיקום האוזניים. עילה לתביעת רשלנות רפואית בתחום האולטראסאונד הינה שהטכנאי או הרופא לא אבחן מומים שהיה עליהם לגלות. בנוסף תביעה שכיחה של רשלנות רפואית הינה תביעות במצבים של היריון בסיכון גבוה. מדובר במצבים בהם מרבית המקרים מסתיימים בנזק או מוות לעובר ולכן יש להזהיר את האם טרם הלידה. בנוסף, רשלנות רפואית בתחום נמצאת בשכיחות יותר גבוהה בבדיקות המתבצעות שלא באופן פרטי עקב הלחץ הרב, בדיקות קצרות ומאבחנים שאינם מספיק מיומנים. על פי רוב בתביעות רשלנות רפואית על אבחון לקוי יפסקו פיצויים גבוהים, שכן בדרך כלל נגרמים נזקים שהינם בלתי הפיכים שילוו את הילוד במשך כל חייו.
פס"ד רשלנות רפואית- בדיקת אולטראסאונד הריון
ע"א 434/94- מדובר במקרה בו לא גילו חוסר גפיים בבדיקת אולטראסאונד. נערכה בדיקת אולטראסאונד באופן פרטי, במכון מור. מכיוון שבדיקת הגפיים אינה מקובלת בבדיקה הציבורית, לא נעשתה באופן קפדני בבדיקה הפרטית, כיוון שמאוד לא שכיח לגלות בה מומים. לכן לא נפסקו פיצויים.
יחד עם זאת, ישנם פסקי דין רבים בהם נפסקו פיצויי ענק בגין רשלנות רפואית בבדיקות אולטרסאונד.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית בבדיקת אולטראסאונד בהריון ניתן לפנות לעו"ד ענת מולסון, מנהלת פורום רשלנות רפואית, שפרטיה בראש העמוד משמאל