סערת התירואיד- סערת בלוטת התריס- רשלנות רפואית?

סערת התירואיד – רשלנות רפואית באבחון או בטיפול TYROID STORM & MEDICAL MALPRACTICE

סערת התירואיד (סערת בלוטת התריס) הינו מצב חמור ומסכן חיים המאפיין מצב היפר-מטבולי הנגרם ע"י שחרור מוגבר של TH-הורמוני התירואיד. סערת התירואיד מנבה בעצם מצב חמור יותר של תירוטוקסוזיס (יתר פעילות של בלוטת התריס) בילדים אשר טרם אובחנו, בייחוד בקרב תינוקות צעירים. התסמינים הקליניים למחלה זו הינם רבים וביניהם: חום, טכיקרדיה (קצב פעימות לב מאוד מוגבר), לחץ דם גבוה והפרעות נוירולוגיות אחרות. יתר לחץ דם עשוי להביא לכשל הלב, לירידה דרסטית בלחץ הדם ולשוק. תופעה זו מלווה בהזעת יתר, חום גבוה ביותר, העלייה המוגברת בקצב חילוף החומרים מעלה גם את קצב צריכת החמצן והאנרגיה. ייתכנו גם תסמינים של הקאות, שלשולים, כאבי בטן ואף צהבת.

לא ידועה מהי תדירות תסמונת זו בילדים. כן ידוע כי התדירות עולה עם הגיל. גם נשים רגישות יותר למצב זה לעומת גברים. קיימת השערה כי מחלת הgraves (מחלה אוטואימונית) היא הסיבה למצב זה.

אם מצב זה אינו מאובחן בזמן קיים סיכוי של כ-90% של מוות לחולה.

היות ומצב זה כ"כ קטלני יש לאבחן מצב זה במהירות ולהעניק טיפול אינטנסיבי לחולה. לרוב החולה יהיה מאושפז במחלקת טיפול נמרץ עד לייצוב מצבו. למרבה המזל, מצב זה נדיר אצל ילדים. אך כן שכיח יותר בקרב נשים צעירות (בעיקר שכיחה ההפרעה בבלוטת התריס, אך החרמתה נובעת עקב מקרי טראומה קשים, זיהומים שונים, תקופות סטרס או נטייה גנטית אחרת ולהלן היווצרות סערת התירואיד).

האבחון נעשה בעיקר לפי תסמינים קליניים היות וכעת לא ניתן לבצע בדיקות מעבדתיות שיצלחו לעמוד במדויק על התופעה. כאמור מספר גורמים עשויים לזרז את התופעה.

בעבר, סערות תירואיד נצפו בעיקר בזמן ניתוחי בלוטת התריס במיוחד אצל נערים ומבוגרים, היום יודעים כיצד להתמודד עם התופעה באמצעות טכניקות טרום-ניתוחיות. תופעה זו שכיחה היום ונחשבת כמשבר רפואי ולא כמשבר בזמן ניתוח.

באילו מקרים עשויה להתעורר כאן רשלנות רפואית?

*  ניתן לחקור היטב את התסמינים הנוכחים של המטופל/ת וכן לחקור היטב את ההיסטוריה הרפואית שלו. סביר להניח שאם המטופל סובל מהמחלה הרי שבעברו יציג תסמינים של זיעה מוגברת, אי סבילות לחום, פגיעה בריכוז (למשל תלמיד אשר סובל מקשיים בלימודים עקב בעיות קשב/ריכוז), רגזנות, סערת רוחות, תיאבון רעבתני-ללא עלייה במשקל ועוד. בדיקת ההיסטוריה הרפואית הינה קריטית לאבחון מצב זה והתעלמות ממנה הינה חמורה ביותר.

* חולה אשר הציג תסמינים של "סערת התירואיד" חייב לקבל טיפול מיידי! לעיתים משך הבדיקה הינו ממושך מדי ובמקרה זה בזבוז כל דקה הינו משמעותי. אין צורך להמתין לתוצאות בדיקות מעבדה שיאשרו מצב זה או הדומה לו הנקרא thyrotoxicosis.

בדיקות הדם רק יראו כי החולה סובל מעודף פעילות בלוטת התריס- היפרתירוידאיזים ולא ינבאו את חומרת המצב, לא יראו את התסמינים מהם החולה סובל. לפיכך אין להסתמך על בדיקות אלה ולאבחן עפ"י הסימפטומים הקיימים. רופא אשר אינו פעל בצורה הנ"ל הינו רשלן.

בילדים צעירים ניתן לבלבל מצב רפואי זה יחד עם מחלה אחרת או מצב של אלח דם (נוכחות מיקרואורגניזמים פתולוגיים בדם או הרעלנים שלהם). במצב זה קיימת דלקת מערכתית בגוף, חום גבוה גם כן וטכיקרדיה בדומה למצב הקורה ב"סערת התירואיד". אי לכך, אבחון לוקה יביא לטיפול לוקה או אף מחמיר ומסכן חיים של החולה ב"סערת בלוטת התריס". מכאן שיש לוודא כי נשלל (ע"י בדיקות מעבדה- ניתן לוודא נוכחות של מיקרואורגניזמים) מצב הספסיס-אלח דם, ולתת טיפול מתאים לסערת בלוטת התריס. מכאן שחיונית מומחיותו של רופא זה באבחון, רופא אשר לא רכש את המיומנות המתאימה לאבחון ואבחן ע"ס בדיקות דם בלבד ועקב כך נגרם נזק- ניתן להגיד זאת כמצב של רשלנות רפואית.

לשאלות בנושא רשלנות רפואית באבחון או בטיפול במחלת סערת התירואיד, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון

להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות יש למלא את הפרטים הבאים או לחייג 8517*

תוכן עניינים
שיתוף

עו״ד ענת מולסון

בעלת תואר ראשון במשפטים. עוסקת בתחום רשלנות רפואית מעל 25 שנים. מרצה בכנסים בתחום הרשלנות הרפואית. בוגרת השתלמות ברפואה למשפטנים באונ' ת"א. חברת האגודה לזכויות החולה. שותפה במשרד נבו מולסון העוסק בתחום הרשלנות הרפואית בלבד. רוב המקרים בהם מטפלת הם רשלנות בזמן הריון, לידה, ניתוחים ואבחון מחלות. לא גובה שכר טרחה מראש, אלא רק בסוף התביעה ורק אם זוכה. השיגה פיצויים של מאות מיליוני שקלים ללקוחותיה.

להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות ע"י עו"ד ענת מולסון, יש למלא את הפרטים הבאים או להשאיר לה הודעה בטלפון 8517*

עשוי לעניין אתכם