רשלנות רפואית באבחון או טיפול במקרים של טרשת עורקים היא נושא נפוץ למדי.
טרשת עורקים היא למעשה שם כללי למספר מחלות שמאופיינות בעיבוי של דופן העורק והצטברות של פלאק. טרשת עורקים היא אחת מן המגפות הידועות של העולם המערבי ומהווה את גורם התמותה העיקרי בעולם היום. עורקים הם כלי דם גדולים שמעבירים דם מהלב לחלקי גוף אחרים. במחלה זו מצטברת שכבה שומנית על דופן העורק שבנויה מכולסטרול וחומרים אחרים.
אודות טרשת עורקים
טרשת העורקים יכולה להופיע בכלי הדם הכליליים ובכלי הדם הפריפריים. הטרשת הכלילית פוגעת בעיקר בכלי הדם בלב ויכולה לגרום לתעוקת חזה ואוטם שריר הלב. טרשת פריפרית יכולה לפגוע בכלי דם גדולים במקומות שונים כגון הכבד, הטחול או המוח אז היא גורמת למעשה לאירוע מוחי.
רשלנות רפואית באבחון טרשת עורקים
רשלנות רפואית באבחון טרשת עורקים מתחילה אפוא ברשלנות בהערכת הסיכון למחלה ובטיפול בגורמי הסיכון למחלה. גורמי הסיכון כוללים בין השאר: סוכרת, יתר לחץ דם, עודף משקל, עישון, חוסר פעילות גופנית, תזונה מלאה בשומנים וסוכרים ועוד. כך מטופל שאינו מקפיד על משק לתקין, איזון סוכרת, ביצוע פעילות גופנית ותזונה בריאה נמצא בסיכון גבוה ללקות בטרשת עורקים. באופן הזה כאשר מתגלים במסגרת הביקורת במרפאה סימנים אפשריים לטרשת עורקים חובה על הרופא המטפל להציע למטופל את הטיפול המתאים לו.
חשוב להדגיש גם כי אורח החיים המערבי מוביל לכך שגורמי סיכון לטרשת שהופיעו פעם בגילאים מבוגרים מופיעים היום לעיתים כבר בגילאי העשרה ועל הרופא המטפל להקדיש לכך תשומת לב כאשר מופיע מטופל שכזה במרפאה.
הדרכים המקובלות לאבחון טרשת עורקים כוללות בדיקות שמעריכות את מידת תפקוד הלב (אק"ג במאמץ, אקו לב, אק"ג במנוחה, אק"ג ל-24 שעות, אקו לב במאמץ, מיפוי לב, צנתור אבחוני) ודופלר ברגליים ובעורקי הצוואר. תסמינים אפשריים לטרשת עורקים יכולים לכלול כאב בחזה במנוחה/מאמץ, קוצר נשימה במאמץ/מנוחה, כאב שמקרין ללסת, כתף צוואר, זיעה קרה, לחץ בחזה כל אלו כסימנים המצביעים על תעוקת חזה או אוטם בשריר הלב. מלבד זאת יכולים להופיע שיתוק, נימול, קושי בדיבור ועוד כסימנים אפשריים לאירוע מוחי. הסימנים האפשריים בבדיקות השונות יכולים לכלול היפוך בגל T, צניחה או עלייה במקטע ST כשינויים אפשריים באק"ג במאמץ, ב-24 שעות ובמנוחה, חסימה מעל ל-60% בצנתור אבחוני ועוד.
רשלנות רפואית בטיפול בטרשת עורקים
הטיפול העיקרי בטרשת עורקים הוא טיפול תרופתי וכן טיפול בגורמי הסיכון למחלה ושמירה על אורח חיים בריא. במקרה של חסימה קשה בעורק הכלילי (אוטם בשריר הלב) יעשה ניתוח מעקפים או צנתור טיפולי עם השתלה של סטנט. במקרה של חסימה קשה בעורק פריפרי יש לעיתים צורך בכריתת הגפה הפגועה. על הרופא מוטלת למעשה החובה לבחור בטיפול הנכון למטופל ולשקלל בצורה נכונה את הסיכון מול התועלת.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית בטיפול בטרשת עורקים ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון.