רשלנות רפואית בטיפול או אבחון טמפונדה היא נושא מעניין מאד.
טמפונדה היא מצב של עצירת זרימה של דם לתוך כלי דם עקב היצרות של כלי הדם על ידי כוח חיצוני. טמפונדה היא שיטה נפוצה לעצירת דימום. אולם כאשר הטמפונדה נוצרת עקב בעיה לבבית היא מצב מסכן חיים. טמפונדה קרדיאלית היא מצב חירום שבו החלל שבין הפריקרד והמיוקרד מתמלא בנוזל שמונע מחדרי הלב להתרפות ולהתכווץ באופן נורמלי. כתוצאה מכך מתרחשת נפילה בנפח הדם (הלם) שתוביל למוות בלא טיפול מתאים.
רשלנות רפואית באבחון טמפונדה
רשלנות באבחון הטמפונדה יכולה להיות ברשלנות באבחון הצורך ביצירת טמפונדה כאשר יש צורך לעצור דימום, באבחון התהליך הפיזיולוגי שבעטיו התרחשה הטמפונה, או באבחון הטמפונדה עצמה לדוגמא במקרים של טמפונדה לבבית. טמפונדה קרדיאלית היא מצב שבו מתמלא החלל שבין הפריקרד והמיוקרד בנוזל שמפעיל לחץ על שריר הלב ומונע ממנו את האפשרות להתרפות. הגורמים לטמפונדה קרדיאלית יכולים להיות חוסר פעילות של בלוטת התריס, פריקרדיטיס, טראומה, אוטם בשריר הלב, סרטן ריאות, דיסקציה של האאורטה ופגיעה חיצונית באזור הלב. טמפונדה היא אחד הסיכונים המשמעותיים ביותר לאחר ניתוח לב פתוח. בניתוח לב פתוח משתמשים במעקפים כדי ליצור מעקפים לדם אך המעקפים הללו חשופים ליצירה של קרישי דם עליהם. כאשר נוצרים קרישים על המעקף הם גורמים לחסימה של זרימת הדם ללב וכתוצאה מכך לטמפונדה.
הסימנים לטמפונדה לבבית הם טכיקרדיה, גודש ורידי צוואר, הלם, קוצר נשימה,חיוורון, ירידה במצב ההכרה ולחץ דם נמוך. יהיה ניתן לשמוע איוושה פרדוקסלית ויופיעו שינויים במקטע ST באק"ג. במידה ויש זמן בדיקת הבחירה לאבחון טמפונדה תהא אקו לב.
רשלנות רפואית בטיפול בטמפונדה
טמפונדה לבבית היא מצב חירום רפואי המהווה סכנת חיים. הטיפול לפני ההגעה לבית החולים יהיה הטיפול הכללי בהלם, כולל מתן חמצן, נוזלים ותרופות להעלאת לחץ דם ושיפור יכולת ההתרחבות של הלב. בבית החולים יעשה ניסיון לניקוז הנוזלים ובחלק מהמקרים גם ניתוח לכריתת חלק מהפריקרד. במקרה של דום לב ייתכן והניקוז לא ישפר את סיכויי ההישרדות של החולה. הניקוז נעשה באמצעות החדרת מחט לתוך כיס הלב והוצאה דרכה של הנוזלים שהצטברו באזור זה.
פסקי דין- פסק דין- רשלנות רפואית טמפונדה
התובעת עברה מספר ניתוחים כולל: ניתוח במעי העיוור, ניתוח אורטופדי וניתוח גניקולוגי. היה צורך לבצע לתובעת ביופסיה ניתוחית בקשרי הלימפה לא הוסברו לתובעת כל הסיכונים האפשריים. במהלך הניתוח התרחש דימום ונבקע חור בקנה הנשימה. הרופא ניסה לעצור את באמצעות הליך של טמפונדה אך משום שהדימום לא פסק היה צורך גם בפתיחת חזה. לטענת התובעת היה בחירור קנה הנשימה רשלנות רפואית. בית המשפט דחה את תביעת הרשלנות אולם פסק לתובעת פיצויים בסך 30,000 ₪ עקב הפרת האוטונומיה שלה באי הסברת הסיכונים לפני הניתוח.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית בטמפונדה לבבית ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון.