המוח הקטן או המוחון (בלועזית: צרבלום, מלטינית: Cerebellum) הוא חלק מהמוח, בין השאר משפיע על תיאום בין השרירים הרצוניים, קואורדינציה, אינטגרציה של הקלט מהחושים ועל תפיסת מיקום הגוף והאיברים במרחב. בדומה למוח הגדול, המוח הקטן מורכב מרשת נוירונים צפופה ומחולק להֶמִיסְפֶרוֹת (חצאי כדור) ולאונות. המוח הקטן הוא חלק פרימיטיבי יחסית במוח האדם וקיים גם בחיות ירודות ממנו.
המוח הקטן מתחבר אל גזע המוח שבמוח הגדול, בעזרת שלושה זוגות של רגליות (peduncles): עליון – המחובר למוח האמצעי (Midbrain), אמצעי – המחובר לפונס (גשר) ותחתון – המחובר למוח המאורך (מדולה אובלונגטה). ברגליות העליונות והתחתונות יש אקסונים המתחברים אל המוח הגדול. במוח הקטן יש 2 סוגי תאי עצב עיקריים: גרנולריים ופורקיניה.
* שתי ההמיספרות: כאשר רוצים לבצע תנועה מסוימת, האונה הקדמית שולחת פקודות לאזור המוטורי ובאותו זמן גם להמיספרות של המוח הקטן. אלו שולחות דחפים עצביים לתלמוס השולח פקודות לאזורים המוטוריים.
* הוורמיס: מתאם את תנועת הגפיים בהליכה/ריצה. הוא מקבל מידע על מנח הגפיים משרירי השלד ושולח דחפים עצביים לשרירי הגפיים על מנת לתאם את תנועתם.
המוח הקטן אחראי על קואורדינציה ותיאום תנועות רצוניות. פגיעה בו תגרור תנועות בלתי רצוניות בכיוונן ובעוצמתן.
בישראל ובעולם מוגשות תביעות רשלנות רפואית בגין אי אבחון מוח קטן במהל הריון. תביעות מסוג זה מכונות עולה בעוולה, ובהן מדובר על כך שניתן וצריך היה לגלות מום זה של מח קטן במהלך ההריון, דבר שהיה מאפשר להורים לבצע הפסקת הריטון ולהימנע מחיים של סבל וקושי לעצמם ולילד אשר הוא עצמו נמצא במצב שמכטונה לעיתים "טוב מותי מחיי".
פיצויים שנפסקים בגין תביעות רשלנות רפואית בהריון, יכולים לנוע בד"כ בסדרי גודל של מיליוני שקלים, כאשר לכתב התביעה יש צורך לצרף חוות דעת רפואית של מומחה בתחום המיילדות ובדיקות ההריון וכן מומחה בתחום נוירולוגית ילדים.
לשאלות בנושא או להערכת סיכויי תביעתך, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון המייצגת מאות נפגעי רשלנות רפואית, שפרטיה בראש העמוד בצד שמאל