רשלנות רפואית בסקירת מערכות מוקדמת או מאוחרת היא הנושא שלפנינו.
סקירת מערכות היא בדיקת אולטרה סאונד שבה בודק הרופא את מערכות הגוף של התינוק. סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת בדרך כלל בשבועות 14-16 להיריון. סקירת המערכות מתבצעת בשלב מוקדם יחסית של ההיריון משום שההנחה המקובלת היא שבבדיקה ניתן לזהות כ-75% מהמומים שיתגלו בסקירת המערכות שתבוצע בשלבים מתקדמים יותר.
מקרי רשלנות רפואית בסקירת מערכות מוקדמת
בדיקת סקירת המערכות מבוצעת על ידי טכנאי, כאשר במהלך הבדיקה קורא הטכנאי לרופא כאשר מתגלות בעיות. אחד המקרים הנפוצים הוא שמבצע הבדיקה מפספס מומים במהלכה. חלק מהבעיות הן מומים מולדים, קלים וקשים, הכוללים בין היתר: מומים של מערכת העצבים, חור בין חדרי הלב, אי התפתחות של אחד מהחדרים בלב, חוסר התפתחות של התריסריון ועוד. ממצאים אחרים בסקירת מערכות הם סימנים רכים שלא ישפיעו על תפקוד הילוד בעתיד, והם אינם מהווים בעיה. סימנים רכים יכולים להיות מוקד אקוגני בלב, מעי אקוגני, עצם ירך קצרה, ציסטה בחדרי המוח, או אגני כליה מורחבים.
עילות תביעה בגין רשלנות רפואית בסקירת מערכות מוקדמת
• אי סקירה של אחד מהאיברים המיועדים לסקירה בסקירת המערכות. ישנו הבדל בין הבדיקה המבוצעת במסגרת הציבורית של הקופה לביו הבדיקה הניתנת במסגרת הביטוח המשלים. בסקירת המערכות המורחבת שנעשית במסגרת הפרטית הרופא סוקר את מערכות הגוף של התינוק מהראש ועד הרגל, זאת בשעה שבסקירת המערכות שניתנת על ידי הקופה נסקרות רק מערכות חיוניות כגון לב, ריאות, וכו'.
• רשלנות רפואית בפענוח התוצאות של סקירת המערכות
• אבחון מוטעה או העדר אבחון של בעיה או מום בסקירת המערכות שרופא סביר צריך לגלותם
• אי דיווח ליולדת על פגם שנמצא במהלך סקירת המערכות.
• היעדר דיווח של טכנאי האולטרה סאונד לרופא על פגם שנמצא בסקירת המערכות
• ביצוע בדיקת סקירת המערכות בחוסר מיומנות ובחוסר מקצועיות תוך סטייה מאמות המבחן שנקבעו במבחן הרופא הסביר
• ביצוע הבדיקה על ידי מי שאינו מיומן ואינו מוכשר לכך
פסיקי דין- פסק דין- רשלנות רפואית בסקירת מערכות מוקדמת
ת.א. 8208/06 סבגיאן נ' מכבי שירותי בריאות- התובע נולד עם מום בעצמות הידיים. אמו של התובע הרתה אותו בגיל 34 וההיריון הוגדר כהיריון בסיכון נמוך כאשר האם עברה את כל הבדיקות השגרתיות כולל סקירת מערכות וההיריון הוגדר לכאורה כתקין. התובעים טענו שהרופאים לא איתרו את המום בבדיקות או לא טרחו ליידע את האם שהבדיקות שעברה הן לא מקיפות מספיק. בית המשפט קבע כי חובה על הרופא לומר למטופלת שיש בדיקות נוספות שהיא יכולה לעבור תמורת תשלום במסגרת פרטית וייתכן שהיה ניתן לגלות בהן מומים שלא היה ניתן לגלות בסקירה הרגילה. בית המשפט קבע שרופאי הנתבעת התרשלו ולכן חייב אותם בתשלום של מליון וחצי שקל, בגין אובדן כושר השתכרות, עזרה מאחרים, הוצאות רפואיות, והוצאות נסיעה מוגברות.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית בביצוע סקירת מערכות מוקדמת או מאוחרת, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון