שקיפות עורפית- רשלנות רפואית

בישראל ובעולם מוגשות תביעות רשלנות רפואית בהריון בגין ביצוע או פענוח רשלני של בדיקות שקיפות עורפית. במקרים כאלו מדובר על כך שבאים לעולם תינוקות בעלי מומים, אשר ניתן וצריך היה לגלות אותם במבדיקות שקיפות עורפית, אך המום או הפגם פוספס.

שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרסאונד שנערכת בשליש הראשון להריון. תוצאות הבדיקה עוזרות להעריך את הסיכויים ללידה של תינוק בעל תסמונת דאון.

בדיקת שקיפות עורפית

שקיפות עורפית היא בדיקה שמטרתה לאתר את הסיכוי למומים כרומוזומליים בעובר, ביניהם תסמונת-דאון (Down Syndrome), מומים אנטומיים (כמו מומי לב קשים) וכן הפרעות גנטיות נדירות.

 

בדיקת שקיפות עורפית (Nuchal Translucency Screening) היא בדיקת אולטרסאונד חיצונית או לדנית (וגינלית, דרך הנרתיק), הנערכת בין השבועות ה-11.0 וה-13.6 להריון ועד שהעובר מגיע לאורך של CRL-84 מ"מ. בבדיקת השקיפות העורפית נמדד עובי השכבה השקופה של הנוזל המצטבר בעורף העובר באופן תקין ועתיד להיעלם עד השבוע ה-15 להריון. מחקרים רבים מראים כי עובי שכבה גבוה מ-2.5-3 מ"מ, קשור לסיכון גבוה ללידת תינוקות בעלי תסמונות כרומוזומליות כגון תסמונת דאון.

 

בתום הבדיקה משכלל הרופא את תוצאות השקיפות העורפית עם גיל האם, גיל ההריון וגודל העובר (CRL) ובעזרת טבלאות מיוחדות מתקבלת תוצאה סטטיסטית המנבאת את הסיכוי ללידה של תינוק חולה. התוצאות המתקבלות בשקיפות העורפית הן תוצאות סטטיסטיות שמשמעותן ניבוי של הסיכוי ללידת תינוק חולה, והן אינן מצביעות בוודאות על לידה כזו.

 

כיום ניתן להוסיף לבדיקת שקיפות עורפית בדיקות דם הנקראות סקר שליש ראשון – First Trimester Screening. בבדיקה זו בודקים את החלבונים PAPP-A ו-bhCG, המופרשים מהשיליה ומהעובר. תוצאה חריגה עלולה להצביע על סיכוי ללידת תינוק בעל תסמונת דאון.

תוצאה תקינה של שקיפות עורפית נעה בין 1:380 ל-1:9999. במידה והתקבלה תוצאה גבוהה מ-1:380 (למשל 1:200), יפנה אתכם הרופא לדגימת סיסי שיליה (Chorionic Villus Sampling) או דיקור מי-שפיר (Amniocentesis). בדיקות אלו יראו באופן ודאי יותר האם העובר לוקה בתסמונת דאון. רק לאחר בדיקות אלו יומלץ, במידת הצורך, על ביצוע הפלה. בכל מקרה, במקרים של עובי פס גבוה מ-3 מ"מ יומלץ על המשך ייעוץ גנטי, סקירת מערכות מורחבת ואקו-לב עובר בהמשך ההריון.

במידה ועקב ביצוע או פענוח רשלני של שקיפות עורפית, נולד תינוק אשר יאלץ לחיות עם מום או פגם קשה, בתי המשפט יכולים לפסוק פיצויים אשר נעים בסדרי גודל של מיליוני ש"ח ואשר באים לפמצות את ההורים ואת התינוק על מה שמכונה הולדה בעוולה או חיים בעוולה, דהיינו "טוב מותי מחיי".

לשאלות בנושא רשלנות רפואית בביצוע או פענוח שקיפות עורפית, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון המייצגת מאות נפגעי רשלנות רפואית, שפרטיה בראש העמוד בצד שמאל

להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות יש למלא את הפרטים הבאים או לחייג 8517*

תוכן עניינים
שיתוף

עו״ד ענת מולסון

בעלת תואר ראשון במשפטים. עוסקת בתחום רשלנות רפואית מעל 25 שנים. מרצה בכנסים בתחום הרשלנות הרפואית. בוגרת השתלמות ברפואה למשפטנים באונ' ת"א. חברת האגודה לזכויות החולה. שותפה במשרד נבו מולסון העוסק בתחום הרשלנות הרפואית בלבד. רוב המקרים בהם מטפלת הם רשלנות בזמן הריון, לידה, ניתוחים ואבחון מחלות. לא גובה שכר טרחה מראש, אלא רק בסוף התביעה ורק אם זוכה. השיגה פיצויים של מאות מיליוני שקלים ללקוחותיה.

להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות ע"י עו"ד ענת מולסון, יש למלא את הפרטים הבאים או להשאיר לה הודעה בטלפון 8517*

עשוי לעניין אתכם