במטרה להשוות בין שימוש בתפרים לשימוש בסיכות ניתוחיות לסגירת הפצע הניתוחי לאחר ניתוח אורטופדי, בוצעה מטה-אנאליזה שכללה שישה מחקרים מבוקרים. הסיכון להתפתחות זיהום שטחי בפצע הניתוחי היה גבוה למעלה מפי שלושה לאחר סגירה באמצעות סיכות ניתוחיות לעומת תפרים. החוקרים ממליצים למנתחים האורטופדים לשקול מחדש את השימוש בסיכות ניתוחיות, אך יש צורך במחקרים איכותיים יותר עם הקצאה אקראית בכדי לענות בצורה מהימנה על השאלה המחקרית.
מטרה:
מחקר זה בוצע במטרה להשוות את התוצאים הקליניים של שימוש בתפרים לעומת סיכות ניתוחיות לסגירת הפצע הניתוחי לאחר ניתוח אורטופדי.
שיטות:
החוקרים ביצעו מטה-אנאליזה תוך שימוש במאגרי המידע של Medline, CINAHL, AMED, Embase, Scopus וה-Cochrane Library. נכללו מאמרים בכל השפות שפורסמו בין השנים 1950-2009, ומחקרים נוספים מתוך הסימוכין של מאמרים אלו. שני חוקרים נפרדים בחנו את מהימנות המאמרים. במטה-אנאליזה נכללו מחקרים מבוקרים עם ובלי הקצאה אקראית שהשוו בין השימוש בתפרים לשימוש בסיכות ניתוחיות לסגירת הפצע הניתוחי לאחר ניתוחים אורטופדיים. מחקרים שבוצעו בשיטות לא איכותיות לא הוצאו מהמטה-אנאליזה. מדד התוצא העיקרי היה קיום זיהום שטחי בפצע הניתוחי לאחר שימוש בסיכות ניתוחיות לעומת תפרים. הסיכון היחסי חושב ברווח סמך של 95% באמצעות מודל להשפעות אקראיות. ההטרוגניות נבדקה באמצעות המבחנים הסטטיסטיים I2 ו-2 .
ממצאים:
שישה מחקרים נכללו במטה-אנאליזה. המחקרים כללו מידע אודות 683 פצעים ניתוחיים. ב-332 מהמקרים הסגירה בוצעה באמצעות תפרים, וב-351 מהמקרים באמצעות סיכות ניתוחיות. הסיכון להתפתחות זיהום שטחי בפצע הניתוחי היה גבוה למעלה מפי שלושה לאחר סגירה באמצעות סיכות ניתוחיות, לעומת תפרים (בסיכון יחסי של 3.83). כאשר בוצע ניתוח נתונים של החולים שעברו ניתוח במפרק הירך בלבד, הסיכון לזיהום בפצע הניתוחי היה גבוה פי ארבעה לאחר סגירה באמצעות סיכות ניתוחיות, לעומת תפרים (בסיכון יחסי של 4.79). לא נמצא הבדל בשיעור ההיארעות של דלקות, הפרשות מהפצע הניתוחי, הידבקויות, נמק או תגובות אלרגיות בין שתי השיטות לסגירת הפצע הניתוחי. מגבלות המטה-אנאליזה היו הכללה של מחקרי עקבה קטנים עם מובהקות נמוכה, ביצוע לא מדויק של ההקצאה האקראית, וחוסר סמיות מול החוקרים שניתחו את הנתונים. רק מחקר אחד בוצע בשיטות מהימנות מספיק.
מסקנות:
ישנו סיכון גבוה משמעותית לזיהום בפצע הניתוחי כאשר סגירת הפצע הניתוחי מבוצעת באמצעות סיכות לעומת תפרים, לאחר ניתוח אורטופדי. סיכון זה גבוה במיוחד בחולים העוברים ניתוח במפרק הירך. לא ניתן להמליץ על שימוש בסיכות ניתוחיות לסגירת פצעים ניתוחיים במפרק הירך או הברך, למרות שהראיות לכך נלקחו ממחקרים בעלי מגבלות רבות. למרות שהחוקרים ממליצים למנתחים האורטופדים לשקול מחדש את השימוש בסיכות ניתוחיות, יש צורך במחקרים איכותיים יותר עם הקצאה אקראית בכדי לענות על השאלה המחקרית.