סמינריון רשלנות רפואית
עבודה סמינריונית בנושא רשלנות רפואית היא עבודה מעניינת מאד לכתיבה. ראשית, בניגוד לעבודות סמינריון בנושאים אחרים כגון תום הלב בדיני החוזים, סמינריון ברשלנות רפואית משלב למעשה עיסוק בשני תחומים גם יחד: משפטים ורפואה. רשלנות רפואית היא נישה מעניינת מאד בדיני הנזיקין, וזאת בעיקר משום שהיא נוגעת לשני התחומים הכל כך יום-יומיים הללו, ולבעייתיות הכרוכה במפגש הבלתי נמנע ביניהם.
נושאים לסמינריון בנושא רשלנות רפואית
הנושאים לסמינריון בנושא רשלנות רפואית הם רבים ומגוונים. ראשית, כמו בכל תחום אחר, יש לחשוב קודם האם אנו מעוניינים לכתוב על נושא שטילי טילים כבר נכתבו עליו, או ברצוננו לעסוק בנושא שהוזנח באופן יחסי על ידי הפסיקה או המחקר? כך כמו בנושאים אחרים, עלינו לחפש האם קיים חומר רלבנטי בנושא (כתיבה על ידי מלומדים, פסיקה, ספרות זרה, פסיקה השוואתית) ולזכור שעבודה טובה תסקור את המצב המשפטי בנושא גם במדינות זרות על מנת לתת נקודת מבט השוואתית.
ראשי פרקים אופציונאליים לכתיבת סמינריון בנושא רשלנות רפואית
• הקדמה ומבוא- הקדמה טובה לעבודה סמינריונית היא מעין פתיח אישי מדוע בחרת לעסוק בנושא. מבוא יסקור את הנחת המחקר אותה אתה מעוניין לאשש או לסתור, את שאלת המחקר, ואת פרקי העבודה שלהלן.
• יסודות עוולת הרשלנות- רשלנות רפואית היא ענף בדיני הנזיקין העוסק ברשלנות בתחום ספציפי- רפואה. עבודה טובה תסקור בהתחלה את יסודותיה של עוולת הרשלנות, סעיפי החקיקה הרלבנטיים, והפסיקה בעניין יסודותיה של עוולת הרשלנות באופן כללי. כמו כן, נסקור כמובן גם מהי המדיניות המשפטית העומדת מאחורי נושא זה.
• יסודות עוולת הרשלנות כפי שהם באים לידי ביטוי ברשלנות רפואית- פרק מעין זה יסקור את החלתם של יסודות עוולת הרשלנות הכללית בתחום הרשלנות הרפואית. גם כאן כמובן יש להתייחס לפסיקה והספרות הרלבנטית בעניין זה. כמו כן, בפרק זה ניתן כמובן להתייחס גם להיקף תופעת הרשלנות הרפואית בישראל.
• רשלנות רפואית וחוק זכויות החולה- סמינריון מקיף בנושא רשלנות רפואית לא יתעלם כמובן מחוק זכויות החולה שמסדיר עלי ספר את זכויותיו הבסיסיות של החולה במדינת ישראל. גם כאן יש להתייחס כמובן לסקירה של סעיפי החוק, הפסיקה והספרות הרלבנטיים בעניין.
בפרקי ההמשך נעסוק באופן ספציפי יותר בשאלה ובהנחת המחקר. לדוגמא, אם הסמינריון הנדון עוסק ברשלנות רפואית בניתוחים, וההנחה שלנו היא שרוב מקרי הרשלנות הרפואית שהגיעו לבתי המשפט עוסקים ברשלנות בניתוח, והשאלה שלנו היא כיצד בית המשפט מתייחס בפסיקה לעניין זה כאן נתחיל להוכיח את ההנחה ושאלת המחקר שלנו.
• נסקור מהו ניתוח ואילו סוגים של רשלנות יכולים להתרחש במהלך ניתוח. כאן, אנו יכולים גם להתייחס לניתוחים ספציפיים לדוגמא, ניתוח קיסרי, ניתוח לב פתוח, ניתוח אורטופדי, ניתוח בבלוטת התריס, ועוד.
• נסקור את החקיקה הרלבנטית לנושא זה. שוב נסקור הן את הסעיפים הרלבנטיים עבורנו בפקודת הנזיקין, ואף נדון בסעיפים הרלבנטיים בחוק זכויות החולה.
• נסקור את הפסיקה הרלבנטית לנושא זה ונראה כיצד בית המשפט מתייחס לסוגיה בפסיקה.
• נוסיף פרק של משפט משווה ובו נראה כיצד מערכות המשפט הזרות מתמודדות עם הנושא.
• לבסוף נכתוב פרק של סיכום ומסקנות שבו נסכם את מהלך העבודה, נציין מהן מסקנותינו, ומה הצעותינו לשיפור בהמשך.
סיכום
כתיבת סמינריון בנושא רשלנות רפואית היא עבודה מעניינת מאד העוסקת במגוון תחומים בחיי היום יום של כולנו.