רשלנות רפואית בהחייאה היא נושא המאמר הבא.
החייאה היא סדרת פעולות שמטרתה להחזיר מערכות חיוניות בגוף לפעולה סדירה, או במילים אחרות הצלת חיים. החייאת ילדים מתייחסת להחייאת אנשים בני שנה עד שמונה. בדומה למבוגרים, גם אצל הילדים ישנה חשיבות גדולה לעיתוי ההחייאה, וככל שההחייאה תתבצע מוקדם יותר, כך יגדלו סיכויי ההישרדות של הילד. ישנם לצערנו לא מעט מקרים בהם ילדים מגיעים למצבים שדורשים החייאה עקב מעשים רשלניים של המבוגרים האחראים עליהם.
מקרי רשלנות רפואית החייאה / בהחייאה
לרשלנות בהחייאה יכולות להיות תוצאות הרות גורל, שהמשמעותית מביניהן היא כמובן מוות. ישנן מחלות והפרעות מסכנות חיים אצל ילדים , אך יחד עם זאת הסיבה הנפוצה ביותר להחייאה אצל ילדים היא חנק מגוף זר. לדוגמא, תינוק שבולע בטעות חפץ שמסתובב באופן חופשי על רצפת הבית. חשוב לציין שבמקרה זה התמקדות היא כמובן בפתיחת נתיב אוויר והנשמה, אך דום הנשימה כתוצאה מבליעת החפץ יכול להוביל במהירות להתפתחות של דום לב. כמו כן לצערנו הרב, לא פעם מדובר בהרעלה- בין אם מתרופות, או חומרים אחרים כגון חומרי ניקוי. אם ידוע לכם הגורם הספציפי (לדוגמא תרופה מסוימת או אקונומיקה שהילד בלע בטעות) חשוב מאד שתאמרו זאת לצוות הרפואי, משום שעובדה זו תסייע לו לתת לילד את הטיפול הרפואי הנכון ביותר.
עילות תביעה בגין רשלנות רפואית החייאה / בהחייאה
• היעדר אבחון, אבחון שגוי, אבחון מאוחר של הגורם שהביא לביצוע ההחייאה בילד
• מעשים ומחדלים רשלניים שהשעו את הטיפול הרפואי בתובע, הסבו לו נזק גופני או החמירו את מצבו;
• אי לקיחת אנמנזה מפורטת הכוללת גיל, רקע בריאותי (ישנן הפרעות ומחלות במערכת הנשימה והלב שייחודיות לילדים ויכולות לגרום לכשל מערכות), טיפול תרופתי (ילדים עשויים להגיב לתרופות בצורה חמורה יותר, ישנן תרופות שאינן מיועדות לילדים או שלא נוסו על ילדים), ועוד. כמו כן נדרשת בדיקת נשימה, אישונים, דופק, ועוד.
• רשלנות רפואית בהרדמה
• רשלנות רפואית בהנשמה
• רשלנות רפואית במתן תרופות במהלך ההחייאה מבחינת סוג ומינון
• רשלנות רפואית במתן שוק חשמלי במהלך ההחייאה
פסקי דין- פסק דין- רשלנות רפואית בביצוע החייאה / בהחייאה
תא (חי') 1233/05 עזבון המנוחה בכור בת אינה ז"ל נ' המרכז הרפואי העמק- התובעים הם העזבון והוריה של המנוחה שנולדה ונפטרה חמש שעות לאחר לידתה. התביעה הוגשה נגד בית החולים ונגד קופת חולים כללית שהיא בעליו של בית החולים. התינוקת נולדה כאשר חבל הצוואר כרוך על צווארה פעם אחת, ובשל המצוקה שבה הייתה שרויה הונשמה באמצעות אמבו עם חמצן 100%, ומאוחר יותר באמצעות טובוס. התינוקת הועברה לפגייה כשהיא מונשמת, שם עברה מספר החייאות, אך נפטרה בהיותה בת 5 שעות בלבד. ביהמ"ש למד מהעדויות שלפניו כי הצוות הרפואי כשל בזיהוי מצוקתה הנשימתית של המנוחה בזמן, וכך גם בביצוע פעולות ההנשמה. ביהמ"ש פסק לטובת התובעים סך של 878,061 ₪.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית בהחייאה / בביצוע החייאה, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון