קיימים מקרים של איחור באבחון או בטיפול במצבים של דלקת ריאות בילדים ובמבוגרים.
בדלקת ריאות חשוב מאד עיתוי האבחון ויש לגלות את המחלה מוקדם ככל שאפשר. ילדים ומבוגרים רגישים במיוחד לדלקת ריאות ואתו איחור באבחון עלול להביא למצב של נזק קשה או בלתי הפיך.
דלקת ריאות הינה מחלה נפוצה אשר יכולה להופיע בכל הגילאים. דלקת ריאות מביאה בדרך כלל לבעיות כגון קשיים נשימה, חום, כאבי חזה, שיעול. המחלה נגרמת כתוצאה מחדירת אורגניזמים מזהמים והרס של רקמת הריאה וכן מכך שאיזורים בריאה אשר סופגים חמצן (נאדיות הריאה) מתמלאים בנוזל דלקתי ולא מסוגלים לעבוד ביעילות. דלקת ריאות נפוצה בכל העולם והיא מהווה סיבה מובילה לתחלואה ולתמותה. דלקת ריאות נגרמת כתוצאה ממחוללים שונים, כגון חיידקים, וירוסים, פטריות ופרזיטים. ניתן לאבחן דלקת ריאות על בסיס תסמינים קליניים ובדיקה פיזיקלית של המטופל בלבד, על ידי ביצוע תצלום חזה, בדיקת כיח ובדיקות נוספות. חלק מהמטופלים נזקקים לאשפוז בבית החולים, והטיפול במרבית המקרים הינו אנטיביוטי. סוגים שונים של דלקת ריאות ניתנים למניעה על ידי חיסון ספציפי.
התסמינים הקלינים העיקריים של דלקת ריאות הם:
בעיות בנשימה (שימה מהירה)
שיעול עם ליחה ירוקה או צהובה (אולם לא תמיד מלווה בליחה)
חום גבוה שמלווה לעיתים בזיעה, צמרמורות ורעידות.
כאב בחזה
לשאלות או להערכת לסיכויי תביעתך בגין רשלנות רפואית באבחון או בטיפול בדלקת ריאות, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון שפרטיה משמאל.
להלן תוצאות מחקר בנושא אבחון דלקת ריאות בילדים
במחקר השתתפו 1622 ילדים אשר התקבלו למחלקת החירום לילדים ועברו צילום חזה בחשד לדלקת ריאות. מתוצאות המחקר עולה כי קצב הנשימה לבדו ורושם קליני סובייקטיבי לנשימה מהירה לא הבחינו בין ילדים עם וללא ממצאים רנטגניים של דלקת ריאות. עם זאת, ילדים עם נשימה מהירה על פי הסף שהגדיר ארגון הבריאות העולמי, היו בעלי סיכוי גבוה יותר לדלקת ריאות בהשוואה לילדים ללא נשימה מהירה.
ארגון הבריאות העולמי (World Health Organization – WHO) ממליץ על שימוש בנשימה מהירה (tachypnea) ככלי עזר לאבחון של דלקת ריאות באזורים דלי משאבים.
להעריך את הקשר בין נשימה מהירה ואבחון רנטגני של דלקת ריאות בקרב ילדים אשר התקבלו למחלקת החירום לילדים (pediatric emergency department).
מחקר פרוספקטיבי של ילדים בני פחות מ-5 שנים שעברו צילום חזה בחשד לדלקת ריאות אשר נערך במסגרת מחלקת חירום אקדמית לילדים. נשימה מהירה הוגדרה על ידי שלושה מדדים שונים: (1) קצב נשימה ממוצע במיון הראשוני לפי קבוצת גיל, (2) נשימה מהירה המוגדרת לפי גיל, בהתבסס על הנחיות ארגון הבריאות העולמי – פחות מחודשיים [קצב נשימה ≥ 60 לדקה], 2-12 חודשים [קצב נשימה ≥ 50 לדקה], 1-5 שנים [קצב נשימה ≥ 40 לדקה], (3) הערכה של נשימה מהירה על ידי הרופא, בהסתמך על רושם קליני לפני צילום החזה. הנוכחות של דלקת ריאות בצילום חזה נקבעה על ידי הרנטגנולוג האחראי.
המחקר כלל 1622 חולים, מתוכם 235 (14.5%) אובחנו כסובלים מדלקת ריאות לפי צילום חזה. קצב הנשימה הממוצע במיון הראשוני בקרב ילדים עם דלקת ריאות (30 נשימות לדקה) לא היה שונה מזה של ילדים ללא דלקת ריאות (30 נשימות לדקה). 20% מהילדים עם נשימה מהירה לפי הנחיות ארגון הבריאות העולמי המוגדרות לפי גיל סבלו מדלקת ריאות, בהשוואה ל-12% מהילדים ללא נשימה מהירה (p<0.001). שבעה עשר אחוזים מהילדים אשר הוערכו כמי שנושמים במהירות על ידי הרופא המטפל סבלו מדלקת ריאות, בהשוואה ל-13% מהילדים ללא נשימה מהירה (p=0.07).
מסקנות:
בקרב אוכלוסיית הילדים המתקבלים למחלקת החירום לילדים ואשר עברו צילום חזה בחשד לדלקת ריאות, קצב הנשימה לבדו ורושם קליני סובייקטיבי לנשימה מהירה לא הבחינו בין ילדים עם וללא ממצאים רנטגניים של דלקת ריאות. עם זאת, ילדים עם נשימה מהירה, על פי הסף שהגדיר ארגון הבריאות העולמי, היו בעלי סיכוי גבוה יותר לדלקת ריאות בהשוואה לילדים ללא נשימה מהירה.