רפואה גרעינית – רשלנות רפואית
מהי רפואה גרעינית?
רפואה גרעינית הינו ענף בתחום הרפואה וההדמיה הרפואית, המכונה גם איזוטופים. ברפואה גרעינית בודקים איברים ומערכות שונות בגוף, כגון: המוח, הלב, הראות, עצמות, בלוטות וכו'.. המטרה היא לאבחן מחלות והפרעות תפקודיות בדרך מהירה ומשוכללת בשלב מקדמי של המחלה. הבדיקות הגרעיניות מספקות מידע חשוב לצורך המשך טיפול ואבחון מצב המחלה. ברפואה גרעינית נעשות בדיקות שונות, לדוגמא: מיפוי לב לפני טיפולים כימותרפיים ומיפוי לב במאמץ להערכת תפקוד הלב. מיפוי עצמות העוזר לאבחן פגיעות אורתופדיות וגרורות, ומיפוי ראות המשמש לאיתור תסחיפים של קרישי דם. ברפואה גרעינית מטפלים גם בחומרים רדיואקטיביים במחלות שונות, כמו למשל טיפול עם יוד רדיואקטיבי בפעילות יתר ובסרטן של בלוטת התריס.
תהליך אבחון רפואה גרעינית
תהליך האבחון מכונה הדמיה, וכולל הזרמת כמות מועטה של חומר רדיואקטיבי לגוף. את החומר הרדיואקטיבי ניתן להחדיר לגוף בהזרקה , באמצעות שאיפה או נטילה דרך הפה. לאחר ספיגת החומר והתפשטותו בגוף מצלמים את האזור הנדרש בעזרת מצלמות מתקדמות. הצילום יכול להיעשות מיידית, וגם שעות או ימים בודדים לאחר מתן החומר. באמצעות הבדיקה מקבלים תמונה חדה וברורה של האזורים השונים בגוף. הבדיקות ברפואה גרעינית אינן אורכות זמן רב ואינן מלוות בסבל או כאב למטופל, אינן פולשניות, ועפ"י רוב אינן כרוכות בהופעת תופעות לוואי. חשוב להדגיש שכמות החומר הרדיואקטיבית נמוכה מאוד, והקרינה מועטה, ולכן התועלת המתקבלת מהבדיקה עולה לאין שיעור על הסיכון מפני חשיפה לקרינה.
רפואה גרעינית- סיכונים:
כיוון שמדובר בהזרקת חומרים רדיואקטיביים לגוף, על אף הכמות המועטה, קיים חשש להופעת תופעת לוואי שונות, רק בטווח הארוך. הסיכונים בהחדרת חומרים אלו מתבטאים בעיקר לאחר שנים רבות. קיים חשש בעלייה של שכיחות סרטנים מסוגים שונים. מקרים אלו עלולים להתרחש רק לאחר טיפול ממושך בחומרים רדיואקטיבים במינונים גבוהים, והינם מאוד נדירים. סיכון נוסף קיים כאשר החולה צריך לבצע בדיקת מאמץ במקביל למיפוי, בעיקר שכיח במיפויי לב. עלולות להתרחש תופעות לוואי כתוצאה ממבחן המאמץ עצמו או מחומרים המוזרקים כתחליף למבחן המאמץ.
רשלנות רפואית רפואה גרעינית:
רשלנות רפואית בתחום הרפואה הגרעינית נדיר מאוד. מקרי רשלנות רפואית אפשריים הינם הזרקה של סוג חומר שונה מן הסוג שהחולה היה מיועד לקבל, או לחילופין הזרקה רבה מדי של החומר המיועד. במקרים אלו המטופל נחשף לקרינה מיותרת. אפשרות נוספת למקרה רשלנות רפואית הינה אבחון לא נכון של מחלות שונות. אולם קשה לדעת אם אכן היתה טעות באבחון ולכן נדיר לגלות טעויות מן הסוג.
פסק דין רשלנות רפואית רפואה גרעינית
חולה סבלה מבעיות לב שונות (יתר לחץ דם, פרפור פרוזדורים וכו'..) הופנתה לביצוע מיפוי לב במאמץ, בבית החולים רמב"ם מחלקה לרפואה גרעינית. בעלה תובע את עובדי המחלקה בגין רשלנות רפואית. במהלך בדיקת מאמץ החולה איבדה הכרה, נשימה ודופק. נגרם נזק מוחי קשה שנותר קבוע, ובתום אשפוז ארוך נפטרה. בדיקות מאמץ עפ"י רוב מופסקות כאשר המטופל מתלונן על עייפות או קושי. ביהמ"ש קבע שהרופאים עשו כל שביכולתם והחולה היתה חתומה על טפסים המאשרים כי מודעת לכל הסיכונים הכרוכים בבדיקה, במיוחד לאור מצבה הבריאותי הרעוע. במקרה זה התביעה נדחתה ולא נפסקו פיצויים לבעל המנוחה.
ת"א 15712/02