אוטופסיה- נתיחת גופה / נתיחה לאחר המוות- רשלנות רפואית

אוטופסיה- רשלנות רפואית

אוטופסיה היא נתיחה שלאחר המוות. בעזרת הניתוח ניתן ללמוד הן על האנטומיה של גוף האדם לצורכי מחקר, וכן לצורך רפואה מונעת. החשיבות והסיבה העיקרית לביצוע אוטופסיה היא לצורך קביעת גורם המוות. הניתוח מאפשר באופן מדוייק לקבוע את סיבת המוות, שלעיתים קרובות אינה ידועה. בעזרת הניתוח ניתן לגלות שאריות של רעלים, קליעים, שברים פציעות שונות וכו'.. בנוסף ניתן לזהות את סיבת המוות, קרי, אם היתה רשלנות רפואית, עבירה פלילית או גורם אחר. החוק קובע כי לצורך ביצוע אוטופסיה יש צורך באחד מהבאים: אם ניתן צו בית משפט, על פי בקשת בני משפחת המנוח, רופא, קצין משטרה, היועץ המשפטי לממשלה או על פי בקשת המנוח לפני מותו. רבים אינם מודעים לאפשרות של ביצוע אוטופסיה, ופעמים רבות הגורם המטפל אף אינו מציע למשפחה את האפשרות.

ביצוע אוטופסיה

המוסד הציבורי היחיד המבצע את האוטופסיות הינו המכון הלאומי לרפואה משפטית, השוכן באבו כביר בתל אביב. האוטופסיה נעשת הן במקרים של מוות שהתרחש באופן בלתי צפוי, והן במקרים של מעשי אלימות. מתבצעות כ-2000 בדיקות מדי שנה של גופות של אנשים שנפטרו באופן בלתי צפוי, לצורך גילוי סיבת המוות.

גילוי רשלנות רפואית באמצעות אוטופסיה

במידה ומטופל מת בעקבות הליך רפואי רשלני או ניתוח מומלץ לבצע אוטופסיה לגילוי סיבת המוות. ללא נתיחה שלאחר המוות קשה מאוד לבדוק אם אכן היתה רשלנות שהביאה למות החולה. בנוסף את האוטופסיה רצוי לבצע סמוך למועד הפטירה ככל שניתן. התהליך כולל ניתוח האיברים ובדיקתם באמצעים שונים. במהלך הניתוח לוקחים דגימות של רקמות ונוזלי גוף שונים, בכך מגלים מקרי רשלנות רפואית אשר נעשו בפרוצדורות שונות, כגון: ניתוחים, מתן תרופות, טיפולים הרעלות וכו'. דוגמא מובהקת שניתן לגלות את סיבת המוות רק באמצעות אוטופסיה היא מות תינוק מיד בתום הלידה. בנוסף במוסדות כגון בית חולים לחולי נפש, או במוסד לאנשים הסובלים מפיגור מומלץ לבצע אוטופסיה על מנת לברר אם המוות נגרם בשל סיבה לא טבעית.

רשלנות רפואית בביצוע האוטופסיה

רשלנות רפואית בעת ביצוע האוטופסיה עצמו נדיר למדי. האפשרות היחידה לרשלנות בניתוח הינו זיהוי לא נכון של סיבת המוות. מצב זה לא רק שהוא נדיר, אלא אף קשה לגילוי.

הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית 

בתביעות רשלנות רפואית רבות קיים קושי להוכיח רשלנות ללא ביצוע נתיחה שלאחר המוות. קיים גם קושי להוכיח קשר סיבתי בין הרשלנות הנטענת לפטירה. במידה ומגישים תביעה אודות רשלנות רפואית, ניתן להשתמש בתוצאת האוטופסיה וחוות הדעת הרפואית. רופא מאבחן את סיבת המוות ויכול להעיד אם קיימים סממנים המעידים על רשלנות רפואית. המומחה אשר ביצע את הניתוח אף יכול לשמש כעד מומחה בבית משפט. זהו כלי חשוב לביסוס תביעת פיצויים במקרה של רשלנות רפואית בטיפול.

פסקי דין רשלנות רפואית אוטופסיה

אלמנתו של מתנדב במשמר האזרחי תבעה תמלוגים, מכיוון שבעלה המנוח נפטר שעות ספורות לאחר המשמרת. נקבע שמכיוון שלא ביצעו אוטופסיה, וסיבת המוות אינה מוגדרת יש בעיה לקבוע שסיבת המוות קשורה לעבודה. לכן בית המשפט קבע לאלמנה פיצויים בגובה 10,000 ש"ח אך נראה שהסכום היה גבוה יותר אילו היו מבצעים אוטופסיה, נתיחה שלאחר המוות.

רע"א 252/09

לשאלות בנושא רשלנות רפואית אוטופסיה ניתן לפנות לעו"ד ענת מולסון מנהלת פורום רשלנות רפואית, שפרטיה בראש העמוד משמאל

להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות יש למלא את הפרטים הבאים או לחייג 8517*

תוכן עניינים
שיתוף

עו״ד ענת מולסון

בעלת תואר ראשון במשפטים. עוסקת בתחום רשלנות רפואית מעל 25 שנים. מרצה בכנסים בתחום הרשלנות הרפואית. בוגרת השתלמות ברפואה למשפטנים באונ' ת"א. חברת האגודה לזכויות החולה. שותפה במשרד נבו מולסון העוסק בתחום הרשלנות הרפואית בלבד. רוב המקרים בהם מטפלת הם רשלנות בזמן הריון, לידה, ניתוחים ואבחון מחלות. לא גובה שכר טרחה מראש, אלא רק בסוף התביעה ורק אם זוכה. השיגה פיצויים של מאות מיליוני שקלים ללקוחותיה.

להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות ע"י עו"ד ענת מולסון, יש למלא את הפרטים הבאים או להשאיר לה הודעה בטלפון 8517*

עשוי לעניין אתכם