אוטם שריר הלב רשלנות רפואית – Myocardial infraction
מהו אוטם שריר הלב?
אוטם שריר הלב הינו למעשה מצב של התקף לב. זהו מצב בו נוצרת חסימה או היצרות של העורקים המזרימים דם אל הלב (העורקים הכליליים). היצרות זו מביאה למצב של נמק של שריר הלב ופוגע ביכולת התפקוד שלו. התוצאה הנגרמות עקב החסימה תלויה הן בזמן החסימה והן במיקום החסימה. ככל שלא מגיע ללב דם מחומצן זמן ממושך יותר כך הנזק גדל. מבחינת מיקום החסימה המקרה הקשה ביותר הינו חסימה של כלי דם גדול המזרים דם ללב, וכתוצאה מכך נוצרת צלקת על הרקמה. היצרות העורקים יכולה להיגרם עקב מצב של טרשת עורקים, בה נוצרת שכבה פנימית בתוך העורק עקב הצטברות של חומרים שומניים. לעיתים קריש דם גם יכול לגרום להיצרות העורק. גורמי הסיכון העיקריים העלולים לגרום לאוטם שריר הלב הינם: השמנה, גיל, כולסטרול ובכלל זה תזונה שמנה ולא מאוזנת, עישון, אלכוהול, חוסר פעילות גופנית ותורשה.
תסמינים וסיבוכים עקב אוטם שריר הלב:
ניתן לזהות מצב של אוטם שריר הלב ע"י כאבים בחזה העליון ובעורף, לחץ בחזה העלול להתפשט ליד שמאל, לגב לצוואר ללסת ואף לבטן. עלולים לחוש פחד ולהיות במצב של חיוורון. תסמינים נוספים אך פחות נפוצים הינם עילפון, קוצר נשימה ועוד. אם מרגישים חלק מהתסמינים יש לפנות מיידית לקבלת טיפול רפואי. כתוצאה מאוטם שריר הלב, קיימים סיבוכים שונים העלולים להתרחש. לדוגמא: הפרעות קצב, אי ספיקת לב, הלם, דלקת קרום הלב, בצקת ריאות ואף במקרים חמורים מאוד עלול להוביל למוות.
טיפול ומניעה של אוטם שריר הלב:
במידה ומתרחש מצב של אוטם שריר הלב, התקף לב, יש להגיע מיידית ליחידת טיפול נמרץ, ואם הטיפול נעשה באופן מקצועי תוך מספר שעות ומסירים את החסימה כראוי ניתן לחזור לתפקוד מלא לאחר תקופת התאוששות, כמובן ללא חשש למוות. הסרת החסימה יכולה להעשות על ידי צנטור או לחילופין על ידי מתן טיפול פיברינוליטי (תרופה להמסת קריש דם). בנוסף על המטופל לאחר שחרורו מבית החולים ליטול תרופות שונות ולעיתים תרופות לכל החיים. בנוסף כמובן שיש לשנות את אורח החיים, להקפיד על תזונה נכונה, ספורט ובדיקות תקופתיות.
רשלנות רפואית אוטם שריר הלב:
הטיפול שניתן עקב אוטם שריר הלב תלוי בזמן שחלף מרגע ההתקף, וכן במיקום האוטם. לכן זיהוי לא נכון עלול להוביל לרשלנות רפואית ומתן טיפול לקוי. כמו כן יכולה להתרחש רשלנות בביצוע הצנתור עצמו, שמלווה בהחדר קטטר לתוך צינור והחדרתו לגוף. בנוסף על הרופא להעזר בבדיקת אקו לב אם קיים קושי באבחון מיקום האוטם ובהערכת תפקוד הלב.
פס"ד אוטם שריר הלב:
ב"ל (אזורי ת"א) 3090-08, בעקבות ויכוח קולני וסוער במקום העבודה, התלונן התובע על כאבים בחזה, קוצר נשימה כאבים בכתף ולאחר מכן הובהל לבית החולים ועבר צנתור. החולה טוען כי בעקבות הארוע בעבודה קיים קשר למצבו הרפואי. נמצא כי לא היה קיים קשר בין הארוע לאוטם שריר הלב, וכי קיימים גורמי סיכון שונים ותורשתיים שככל הנראה הובילו למצבו.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית אוטם שריר הלב ניתן לפנות לעו"ד ענת מולסון, מנהלת פורום רשלנות רפואית, שפרטיה בראש העמוד משמאל