בקבוצת הסיכון מומלץ לבצע בדיקת MRI להגדלת הסיכוי לגלות סרטן שד
מחקר פרוספקטיבי בוצע במטרה להשוות את היכולת האבחנתית של בדיקות סקר שונות לסרטן שד. 609 נשים עם תוצאות ממוגרפיה אנלוגית שליליות השתתפו במחקר. בדיקות הסקר שנבחנו הן ממוגרפיה דיגיטלית, אולטרהסאונד של כל השד ו-MRI. נמצא כי לביצוע בדיקת MRI בנוסף לממוגרפיה אנלוגית יש את הסיכוי הגדול ביותר לגלות סרטן שלא ניתן לראות בממוגרפיה אנלוגית.
ממוגרפיה הפכה להיות בדיקת הסקר ההדמייתית הנבחרת לסרטן שד. לעומת זאת, רגישותה של הממוגרפיה מוגבלת, בעיקר בנשים עם רקמת שד צפופה. לאור מגבלותיה של הבדיקה, ישנם ניסיונות לאתר בדיקות סקר חלופיות. מספר מחקרים דיווחו על מקרים של סרטן שד שלא נראו בממוגרפיה, אך כן ב-MRI או בבדיקת אולטרהסאונד. בנוסף, ממוגרפיה דיגיטלית נמצאה רגישה יותר מממוגרפיה אנלוגית באוכלוסיות מסוימות. מטרת מחקר זה להשוות בצורה פרוספקטיבית את היכולת האבחנתית של ממוגרפיה דיגיטלית, אולטרהסאונד של כל השד (whole-breast ultrasound) ו-MRI עם חומר ניגוד באוכלוסיה בסיכון גבוה שתוצאת הממוגרפיה האנלוגית שלה (film screen mammogram) הייתה שלילית.
שיטות:
לאורך תקופה של שנתיים, 609 נשים אסימפטומטיות בסיכון גבוה עם תוצאות ממוגרפיה אנלוגית שליליות עברו בדיקות סקר שכללו ממוגרפיה דיגיטלית, אולטרהסאונד של כל השד, ו-MRI. תוצאות הממוגרפיה האנלוגית נבחנו מחדש על ידי הרדיולוגים של המחקר. לחולות היו ממצאים שפירים בבדיקה פיזיקלית, או שלא היו להן ממצאים כלל. שיעור הסרטן שהתגלה באמצעות כל בדיקת סקר הוערך.
ממצאים:
עשרים ממצאים של סרטן אובחנו ב-18 חולות. תשע מתוכם היו סרטן ממוקם של צינוריות השד (ductal carcinoma in situ) ו-11 היו סרטן שד פולשני. שיעור הסרטן הכולל שהתגלה פר-חולה היה 3% (18 חולות מתוך 609). שיעור הסרטן שהתגלה פר-בדיקה היה 1% עבור ממוגרפיה אנלוגית, 1.2% עבור ממוגרפיה דיגיטלית, 0.53% עבור אולטרהסאונד של כל השד ו-2.1% עבור MRI. מתוך 20 מקרי הסרטן שהתגלו, חלק התגלו רק בבדיקת סקר אחת.
מסקנות:
לביצוע בדיקת MRI בנוסף לבדיקת ממוגרפיה באוכלוסיה בסיכון גבוה יש את הסיכוי הגדול ביותר לגלות סרטן שלא ניתן לראות בממוגרפיה אנלוגית. אולטרהסאונד של כלל השד וממוגרפיה דיגיטלית אינם מוסיפים לשיעור הגילוי של סרטן שד בצורה משמעותית.
במקרים של גילוי מאוחר של סרטן השד עקב רשלנות רפואית בפענוח בדיקות, ניתן לשקול הגשת תביעת רשלנות רפואית.
יש לפנות אל עורך דין לרשלנות רפואית אשר יעריך את סיכויי התביעה.
לשאלות או להערכת סיכוייך, ניתן לפנות אל עו"ד ענת מולסון שפרטיה בראש העמוד משמאל
Multimodality Screening of High-Risk Women: A Prospective Cohort Study
Weinstein S.P. et al
J Clin Oncol, 2009, Volume 27, Number 36, Pages 6124-6128