בית משפט השלום בתל אביב – יפו
ת"א 29939-06-10 אספורמס נ' המאגר הישראלי לביטוחי רכב "הפול"
תיק חיצוני:
מספר בקשה:5
בפני כב' הרשם הבכיר אבי כהן
התובע
אוראל אספורמס
נגד
הנתבת
המאגר הישראלי לביטוחי רכב "הפול"
החלטה
בפניי בקשה מטעם הנתבעת לפסילת מסמך שהועבר ע"י התובע למומחה רפואי שמונה מטעם ביהמ"ש בתיק זה.
עובדות והליכים רלוונטיים
ביום 16.6.10 הגיש התובע נגד הנתבעת תביעה לפי חוק פלת"ד, בגין נזקי גוף שנגרמו לתובע בתאונה מיום 8.3.10.
ביום 29.11.10 הגישה הנתבעת כתב הגנה.
ביום 29.12.10 החליטה סגנית הנשיאה, כב' השופטת זהבה אגי, על מינויו של ד"ר אמנון ישראלי כמומחה רפואי בתחום אורטופדיה מטעם ביהמ"ש, במימון ביניים של הנתבעת, בהמשך לבקשת התובע למינוי מומחה בתחום זה ובתחום נוירולוגיה.
במכתב מיום 30.3.11 הודיע המומחה הנ"ל כי בנסיבות הוא ממליץ על דחיית הערכת מצבו של התובע בשנה נוספת. באותו מכתב ציין המומחה, בין היתר, כך:
"יש לזמנו לבדיקה חוזרת במרפאתי לעוד שנה.
לקראת בדיקה זו אבקש שיבצע צילומי רנטגן עדכניים של ברכו השמאלית.
בנוסף אבקש להמציא עותק מרישומי בדיקות וטיפולים רפואיים שיעבור עד אז."
ביום 5.4.11 החליטה סגנית הנשיאה, בהתייחס להודעה הנ"ל, כי הערכת נכותו של התובע תיעשה בעוד כשנה.
ביום 3.4.12 הגישה הנתבעת בקשה לפסילת מסמך רפואי שהועבר ע"י התובע למומחה הנ"ל (להלן – "הבקשה שבנדון"). המדובר במסמך מיום 18.3.12 מאת ד"ר קובי לידור, מומחה לכירורגיה אורתופדית (להלן – "המסמך שבנדון"). בבקשה טוענת הנתבעת כי המסמך שבנדון הינו בבחינת חוות דעת אסורה להגשה למומחה.
בהחלטתי הראשונית מיום 3.4.12 הוריתי על העברת הבקשה שבנדון לתגובת התובע בתוך 7 ימים ואח"כ הגשת תשובת הנתבעת לתגובה בתוך 7 ימים.
ביום 4.4.12 הגיש התובע תגובה לבקשה שבנדון, בה התנגד לה. לטענת התובע, המסמך שבנדון אינו בגדר חוות דעת אלא מדובר "באישור רפואי המתאר את כאבי התובע ומצבו".
ביום 28.5.12 הגיש התובע הודעה לפיה תגובתו נמסרה לנתבעת ביום 6.5.12 ובה ביקש ליתן החלטה בהיעדר תשובה מטעם הנתבעת.
ביום 30.5.12 הגיש ב"כ הנתבעת הודעה לפיה "הוא לא ראה צורך להמציא תשובה לתגובת התובע לבקשה שבנדון".
דיון ומסקנות
מן הראוי להציג תחילה את המסגרת הנורמטיבית לדיון.
מסגרת נורמטיבית
בסעיף 6א לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה – 1975 (להלן – "חוק הפיצויים") נקבע כי הפרוצדורה של מינוי מומחה רפואי לפי חוק הפיצויים תיקבע בתקנות.
והפרוצדורה אכן נקבעה – בתקנות פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (מומחים), תשמ"ז – 1986 (להלן – "תקנות המומחים"), כאשר תקנות המומחים עוסקות בשלושה סוגי מסמכים:
1. מסמכים שעל נפגע לצרפם לכתב התביעה, כמפורט בתקנה 2 לתקנות המומחים:
בקשה למינוי מומחה וצרופיה
2. (א) נפגע הטוען בכתב תביעתו לענין נכותו הרפואית שעליה לא חל סעיף 6ב לחוק, או לענין כל נושא רפואי שאינו נכות, לרבות דרכי שיקומו, יצרף לכתב התביעה –
(1) בקשה למינוי מומחה, לפי טופס 1;
(2) תצהיר שבו יתן תשובות לשאלות המפורטות בטופס 2;
(3) כתב ויתור על סודיות רפואית לפי טופס 3;
(4) העתק של סיכומי המחלה מתיק המוסד הרפואי שבו היה מאושפז.
(ב) לא אושפז הנפגע במוסד רפואי או שהוא טוען לנכות או לענין נושא רפואי אחר שאינם מתבטאים בסיכומי המחלה, יצרף לכתב התביעה מסמך שנערך לצורך טיפול רפואי בו ושיש בו ראיה לענין טענותיו.
2. מסמכים שעל בעלי הדין להעביר למומחה שמונה:
המצאת מסמכים למומחה
8. (א) תוך חמישה עשר ימים מיום שהודע לנפגע על מינויו של מומחה, ימציא הנפגע למומחה ולכל בעלי הדין האחרים את כל המסמכים בדבר הטיפול הרפואי שניתן לו ובדבר הבדיקות שנבדק לצורך אותו טיפול, הנוגעים לענין שבמחלוקת, ובלבד שלא יגיש למומחה חוות דעת רפואית.
(ב) תוך ארבעים וחמישה ימים מקבלת המסמכים, רשאי כל בעל דין להמציא למומחה מסמכים כאמור בתקנת משנה (א) אשר הנפגע לא המציאם לו.
3. מסמכים אותם רשאי מומחה שמונה לדרוש לצורך מילוי תפקידו:
סמכותו של מומחה וחובותיו
9. (א) המומחה רשאי לדרוש מהנפגע לעמוד לבדיקה רפואית או אחרת, וכן רשאי הוא לדרוש מכל אדם או מוסד את הרשומות הרפואיות הנוגעות לנפגע לשם עיון והעתקה.
(ב) המומחה יעיין בכל המסמכים שהוגשו לו ורשאי הוא לדרוש מבעלי הדין מסמכים קיימים שלא הומצאו לו והדרושים לצורך מילוי תפקידו על פי ההחלטה שלפיה התמנה, ובלבד שלא ידרוש ולא יקבל מהם חוות דעת רפואית.
השוואת לשון שלוש התקנות הנ"ל האחת עם השנייה מלמדת, כי קיימים הבדלים בין שלושת סוגי המסמכים הנ"ל. כך, למשל:
• תובע, שמבקש למנות מומחה רפואי בתחום שלגביו אושפז במוסד רפואי, חייב לצרף לבקשת מינוי המומחה רק את סיכומי המחלה מתיק המוסד הנ"ל ואסור לו לצרף מסמך אחר (ראו לשון תקנה 2 לתקנות המומחים וגם אליעזר ריבלין תאונת הדרכים תחולת החוק, סדרי דין וחישוב הפיצויים (מהדורה רביעית, 2012) בעמ' 638), אך בהמשך הדרך, לאחר שמונה המומחה, חייב אותו תובע להעביר למומחה את כל המסמכים הנוגעים לטיפולים הרפואיים ולבדיקות הרפואיות הרלוונטיים (ראו לשון תקנה 8 לתקנות המומחים).
• במסמכים המוגשים לצורך בקשה למינוי מומחה לפי תקנה 2 לתקנות המומחים צריך להתקיים תנאי של קבילות לפיו יש במסמכים "ראיה" ]
]>