מזותליומה ממאירה היא סוג נדיר של סרטן ממאיר המופיע במזותל. מעל 90% מהמקרים הידועים של מזותליומה קשורים ל-חשיפה לאזבסט.
הגידול יוצר מעין מעטפת שעוטפת את איברי בית החזה: רואים רקמה לבנה נוקשה שפולשת לאיברים ולחלל האדר, זו רקמה ג'לטינית שלרוב צבעה אפור, המלווה בכמות ניכרת של נוזל פלאורלי. באופן מיקרוסקופי, בגידול זה קיימים שני תאים המתמיינים באופן שונה: המזותליומה מופיעה בצורה של סרקומה עם תאים כישוריים, או בצורה אפיתליאליים עם מבנים טובולו-פפילריים (תמונה דמוית פפילות או אדנוקרצינומה), או יכולה לערב את שני הסוגים.
עקב המיון השונה, האבחון הינו מסובך (למשל, סרקומות יכולות להתפתח בכל מקום בגוף) ועל כן יש צורך בשימוש בצביעות אימונוהיסטוכימיות. (במקרה בו מקבלים תמונה מעורבת של גידול שהוא בחלקו יוצר בלוטות ובחלקו נראה כמו סרקומה- ניתן לשער כי מדובר במזותליומה ממארת).
מרבית האנשים פונים לרופא המשפחה כאשר התסמינים מתחילים להופיע. הרופא הכללי יבדוק אותך, ועשוי לשלוח אותך לבדיקות או לצילומי רנטגן מסוימים. ייתכן שהרופא יפנה אותך לבית החולים לצורך ביצוע הבדיקות וקבלת ייעוץ וטיפול מרופא מומחה.
הרופא בבית החולים יעיין בהיסטוריה הרפואית והתעסוקתית שלך לפני שיבצע בדיקה גופנית.
צילום חזה
צילום חזה יתבצע כדי לאתר ממצאים חריגים בריאות, כגון התעבות של הצדר או הצטברות של נוזלים מסביב לריאות.
לצורך אבחון המחלה, ייתכן שתתבקש לבצע את הבדיקות הבאות:
סריקת CT
זהו סוג מתוחכם של צילום רנטגן, הבונה תמונה תלת-מימדית של פנים הגוף. הסריקה אינה מכאיבה, אך נמשכת זמן רב יותר מצילום רנטגן רגיל (בין 10 ל- 30 דקות). בסריקות CT נעשה שימוש בכמות קטנה של קרינה, והסבירות שייגרם נזק לך או לאדם אחר כלשהו הבא אתך במגע היא נמוכה ביותר. תתבקש לא לאכול או לשתות במשך ארבע שעות לפחות לפני הבדיקה.
סריקת ה- CT אינה מכאיבה, אך כרוכה בשכיבה ללא תזוזה במשך 10-30 דקות.
יתכן שתקבל משקה או זריקה של חומר בעל צבע שיאפשר לראות אזורים מסוימים באופן ברור יותר. הדבר עשוי לגרום לך לחוש גל חום בכל הגוף למשך מספר דקות. אם אתה אלרגי ליוד, או סובל מאסטמה, אתה עלול לסבול מתגובה חמורה יותר לזריקה, ועל כן חשוב שתדווח על כך לרופא מראש.
סריקות ה- CT של החזה והבטן יראו את הגודל והמיקום של המזותליומה, ויאפשרו לגלות האם היא התפשטה לחלקים אחרים בגוף.
ישנם גורמים נפוצים הרבה יותר להתעבות של הצדר והצפק, ולהצטברות נוזלים מסביב לריאות או לבטן, ולכן לא ניתן לקבל אבחנה על סמך צילום רנטגן וסריקות בלבד
אספירציה (שאיבה) מהצדר או מהצפק
אם יש לך נוזל בריאות או בבטן, הרופא יוכל לקחת דגימה באמצעות החדרת מחט בהרדמה מקומית. חלק מהנוזל יישאב לתוך מזרק, ויישלח לבדיקה מעבדה כדי לזהות תאי מזותליומה. שאיבת הנוזל מבין הצדר נקרא אספירציה מהצדר, ושאיבת נוזל מהבטן נקראת ניקוז מיימת (או אספירציה מהצפק).
ביופסיה
הרופא חייב בדרך כלל לקחת דגימה של תאים מהצפק / צדר המעובה. תחת הרדמה מקומית, הרופא יחדיר דרך העור מחט מיוחדת לתוך הגידול. באמצעות קצה המחט ניתן להסיר דגימה מהגידול. ייתכן שהרופא ישתמש באולטרסאונד או מכשיר CT כדי למקם את המחט במדויק לצורך לקיחת הביופסיה. אולטרסאונד משתמש בגלי קול כדי להרכיב תמונה של האיברים בגוף. מכשיר קטן מוחדר מתחת לעור כדי להראות לרופא היכן נמצא הגידול ולהנחות את המחט למקום הנכון.
לפעמים הרופא רוצה להסתכל ישירות על הצדר או הצפק כדי לקחת רקמה מהאזור הנכון. הדבר נעשה באמצעות צינורית דקה וגמישה עם נורה ומצלמה בקצה (אנדוסקופ). הצינורית מוחדרת דרך עור החזה (תורקוסקופיה) או הבטן (לפרוסקופיה). ההליך נעשה על ידי רופא מנתח בהרדמה כללית. בדרך כלל ניתן ללכת הביתה כבר באותו היום.
ניתן להגיע לאבחנה של מזותליומה רק באמצעות בדיקה של הביופסיה במעבדה. לפעמים הרופא אינו בטוח באבחנה גם לאחר הביופסיה, כיוון שקשה מאוד להבדיל בין מזותליומה לבין מחלות אחרות. במצב כזה, דגימות הביופסיה יישלחו למעבדה אחרת כדי לאשר את האבחנה, וייתכן שתתבקש לחזור ולעבור כמה בדיקות או תופנה לדעה נוספת בבית חולים אחר.
קביעת שלב המזותליומה
שלב הסרטן הוא מונח המשמש לתיאור מימדי הגידול ומידת התפשטותו מעבר למקום המקורי. ידיעת היקף הסרטן עוזרת לרופאים להחליט מהו הטיפול המתאים ביותר.
ישנן כמה מערכות שלבים למזותליומה צדרית. להלן תיאור של מערכת נפוצה:
מזותליומה ממאירה מקומית
שלב I – תאי הסרטן נמצאים בצדר, ליד הריאות והלב או בתוך הסרעפת או הריאה.
מזותליומה ממאירה מתקדמת
שלב II – הסרטן התפשט מעבר לצדר, לבלוטות הלימפה בחזה.
שלב III – הסרטן התפשט לדופן החזה, למרכז החזה, ללב, דרך הסרעפת או ריפוד הבטן, ובחלק מהמקרים לבלוטות לימפה סמוכות.
שלב IV – הסרטן התפשט לאיברים או לרקמות מרוחקים.
לא נקבעה מערכת שלבים למזותליומה צפקית.
לשאלות בנושא תביעות בגין מחלת מזותליומה/ נזקי אזבסט, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון