באם איחרו לאבחן או טיפלו באופן שגוי במחלת דלקת פרקים או שקחת או מחלה ראומטולוגית אחרת, ניתן לשקול הגשת תביעת רשלנות רפואית.
אלה הן קבוצת מחלות דלקתיות כרוניות הפוגעות במפרקים (ארתריטיס) ובחיבורי גידים לעצמות מסוימות (אנטזיטיס). המחלה פוגעת בעיקר בגפיים התחתונות, ובמקרים מסוימים באגן ובמפרקי עמוד השדרה (סאקרו-אילאיטיס וספונדיליטיס).
במקרים מסוימים הופעת התסמינים קשורה לזיהום חיידקי במערכת העיכול או השתן. המחלות הללו שכיחות יותר באופן מובהק באנשים בעלי HLA-B27. זהו סמן גנטי שקיומו מהווה גורם סיכון למחלה (עדיין לא ברור באיזה מנגנון). שכיחות מספר מאפיינים קליניים המופיעים בתחילת המחלה וחומרתם יכולה להיות שונה בילדים לעומת מבוגרים. למרות זאת יתכן דמיון במספר מאפיינים.
המחלות הנכללות כאן הן אותן מחלות הנכללות בספונדילוארטרופתיות של המבוגר: אנקילוזיס ספונדיליטיס, דלקת מפרקים תגובתית, דלקת מפרקים פסוריאטית ודלקת מפרקים הקשורה למחלות מעי דלקתיות. ישנם ילדים שלא עונים להגדרות של ארבע המחלות הללו ולכן נכנסים להגדרה של ספונדילוארטרופתיה ללא סיווג(Undifferentiatied spondyloarthropathy) .
מצבים אחרים, בעיקר אנטזיטיס ודלקת מפרקים (SEA) מיוחסים לקשחת מפרקית של גיל הנעורים.
מחלות ספונדילוארטרופטיות הן צורה שכיחה של מחלות מפרקים כרוניות בילדות. הן הגורם ל- 30% ממקרי דלקות המפרקים הכרוניות בילדים. מחלות אלה שכיחות יותר בבנים וגיל תחילת המחלה נע לרוב בין 10-15 שנים.
מכיוון שרבים מהחולים נושאים את הסמן הגנטי HLA-B27 הגורם לרגישות יתר למחלות אלה, שכיחות המחלות הספונדילוארתרופטיות בילדים ובמבוגרים באוכלוסיה הכללית תלויה בשכיחות הסמן הגנטי באוכלוסיה.
הסיבה והמנגנון הגורמים למחלות אלה אינם ידועים. כמו בסוגים אחרים של דלקות מפרקים כרוניות בילדות, המנגנון האחראי למחלה עלול לכלול מספר מרכיבים של המערכת החיסונית. המחלות הללו קשורות לסוגים שונים של דלקות כרוניות כגון דלקת במעי, במערכת המין והשתן ובעור. יתכן וזיהום הנגרם ע"י מיקרואורגניזמים שונים (חיידקי סלמונלה, שיגלה, ירסיניה, קמפילובקטר וכלמידיה) משחק תפקיד בהתפרצות המחלה בילדים מסוימים (לדוגמא- דלקת מפרקים תגובתית).
מספר רב של ילדים החולים במחלות הספונדילוארתרופטיות נושאים את הסמן הגנטי HLA B27. אין הכוונה בכך שכל אדם הנושא סמן גנטי זה ילקה בהכרח במחלות אלה. לדוגמא: אם שכיחות הנשאות של הסמן באוכלוסיה הכללית היא 10%, רק 1% מאותה האוכלוסיה ילקה במחלה. כאשר אדם במשפחה מסוימת לוקה במחלה, נוכחות הסמן בקרב בן משפחה אחר תגביר את הסיכוי של בן המשפחה ללקות במחלה ל- 25%.
למעשה, במשפחות בהן יש ילד אחד החולה במחלות אלה, ישנה שכיחות גבוהה יותר של הופעת המחלות מאשר במשפחות בהן אין ילד חולה.
אם כן גורמים גנטיים, בעיקר נוכחות הסמן, אינם מספיקים בכדי לגרום למחלה אך מהווים גורמי סיכון. בקהילה המדעית מניחים שהמחלה רב סיבתית (מולטיפקטוריאלית). כלומר, היא מתהווה כתוצאה מעירוב גורמים שונים; גנטיים וסביבתיים (ככה"נ זיהומים) אשר זהותם עדיין לא ידועה.
דלקת מפרקים:
1. התסמינים השכיחים ביותר כוללים כאבים במפרקים, נפיחות והגבלה בתנועה.
2. ילדים רבים סובלים מאוליגוארטריטיס (דלקת המערבת ארבעה מפרקים או פחות) בגפיים התחתונות. אלה שמפתחים מחלה כרונית עלולים לסבול מפוליארתריטיס (דלקת המערבת יותר מחמישה מפרקים).
3. דלקת המפרקים פוגעת לרוב במפרקים בגפיים התחתונות: ברכיים, קרסוליים, כפות רגליים, מפרקי הירך, והאגן. בשכיחות נמוכה יותר פוגעת הדלקת במפרקים הקטנים של כפות הרגליים.
4. ישנם ילדים הסובלים מדלקת מפרקים באזור הגפיים העליונות, בעיקר בחגורת הכתפיים.
אנטזיטיס:
זוהי דלקת באזור שבו גיד או רצועה מתחברים לעצם. דלקת באזור זה שכיחה מאד בילדים החולים בספונדילוארתרופטיות. לרוב, האזורים שנפגעים הם העקב, מרכז כף הרגל וסביב הברך, והם עלולים להיות נפוחים וכואבים. דלקת כרונית באזורים אלה עלולה לגרום לגדילת זיזי העצם. דבר זה מתרחש בעיקר בעקב, וגורם לכאב באזור.
דלקת מפרק הכסל – סאקרואילאיטיס:
זוהי דלקת באזור מפרק הכסל (המפרק האיליו-סאקרלי) הממוקם בחלק האחורי של האגן. דלקת באזור זה נדירה בתחילת המחלה, לרוב היא מתרחשת 5-10 שנים לאחר תחילתה. הסימן השכיח ביותר הוא כאב חוזר באזור הישבן.
כאבי גב, ספונדיליטיס:
מעורבות עמוד השדרה נדירה בתחילת המחלה, ועלולה להתרחש מאוחר יותר בחלק מהילדים החולים. התסמינים השכיחים הם כאבי גב תחתון, נוקשות בוקר והגבלה בתנועה. הכאב בגב מלווה פעמים רבות בכאבים בצוואר ובחזה.
מחלה מתמשכת עלולה לגרום ליצירת "גשרים" בין עצמות עמוד השדרה, הגוררת אובדן גמישות בחוליות הגב- הווצרות קשחת. פגיעה זו מתרחשת רק בחולים מעטים הסובלים ממחלה ארוכת טווח. לכן כמעט ולא רואים פגיעה כזו בילדים.
דלקת ענבייה (אובאיטיס) קדמית חריפה היא מחלה דלקתית של הקשתית בעין. הדלקת גורמת לעין להאדים ולכאוב, ומצריכה טיפול מיידי של רופא עיניים. פגיעה זו אינה שכיחה.
במספר מצומצם של ילדים הסובלים מספונדילוארתרופתיות תתגלה ספחת (פסוריאזיס). זוהי מחלה עור כרונית, שבה נוצרים אזורים של עור שהתקלף מעל המרפקים והברכיים. מחלת העור עלולה להקדים את המחלה המפרקית בשנים. בחולים אחרים דלקת המפרקים מקדימה את הופעת המחלה העורית במספר שנים.
חלק מהילדים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות יפתחו ספונדילוארתרופטיות. מחלות מעי דלקתיות הן מחלות כרוניות שהגורם להן אינו ידוע. קיימות שתי מחלות כאלה: מחלת "קרוהן ו"אולצרטיב קוליטיס".
לשאלות בנושא רשלנות רפואית באבחון או בטפול במחלות, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון שפרטיה בראש העמוד משמאל