מצבים רפואיים של איסכמיה והיפוקסיה, או מחסור בחמצן לגוף, הם עילות נפוצות לתביעות רשלנות רפואית, בעיקר בתחום הלידות. איך יכולה רשלנות רפואית לגרום למצבים הללו ולמה אסור לוותר על הפיצוי?
איסכמיה מוגדרת בתור זרימה לא מספקת של דם אל איבר מסוים בגוף. איסכמיה נגרמת בדרך כלל בגלל היצרות או סתימה של כלי דם. איסכמיה יכולה להיגרם באיברים שונים בגוף. חובה לטפל באיסכמיה בזמן על מנת למנוע מצבים של חסימה מלאה של אספקת דם לאיבר הפגוע.
מהי איסכמיה?
איסכמיה, הגבלה באספקת דם לרקמה, נגרמת לרוב מהיצרות או סתימת כלי דם. ככל שהוא נמשך, מביאה המצב הזה לפגיעה ברקמה המוזנת מכלי דם החסום. יכולה להיות איסכמיה של המוח, של שריר הלב ושל המעיים. הפרעה בקצב הלב הנגרמת מאיסכמיה, מובילה למצב של היפוקסיה, שהיא ירידה בתפוקת הלב.
במקרים רבים, ישנן תביעות רשלנות רפואית בלידה בנושאים אלו. מדובר על מצבים בהם במהלך ההריון או הלידה, אספקת הדם של התינוק מצטמצמת או כמות החמצן בדם פוחתת (תנאים המכונים איסכמיה והיפוקסיה, בהתאמה) והתינוק נכנס למצב של "מצוקה עוברית" ונמצא בסיכון לנזק מוחי בלתי הפיך או אף למוות. בגלל הסיכון הגבוה של מצוקה עוברית, זה מצב שמחייב פתרון מיידי של הצוות הרפואי ואם הוא אינו מבוצע בזמן או כראוי ונגרם נזק- קיימת לכאורה עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.
מקרי רשלנות רפואית איסכמיה / היפקסיה
איסכמיה יכולה להיגרם בעורקים הכליליים שמובילים את הדם ללב, במעי הגס והדק, ובעורקי הצוואר. הגורמים לאיסכמיה יכולים להשתנות אבל באופן כללי, הימנעות מעישון, הקפדה על פעילות ספורטיבית, איזון שומנים וכולסטרול בדם, איזון לחץ דם, שמירה על משקל תקין, ואיזון סוכרת, יכולים לתרום להורדת הסיכוי לאיסכמיה.
תסמיני האיסכמיה, ודרך הטיפול בה יכולים להשתנות לפי האיבר הפגוע. למשל, איסכמיה בעורקים הכליליים יכולה להסתמן בצורה של קוצר נשימה במאמץ וכאבים מפושטים באזור החזה בזמן המאמץ. ככל שהאיסכמיה חמורה יותר כך גם התסמינים. איסכמיה מלאה משמעותה אוטם בשריר הלב (התקף לב), או אוטם בעורקי הצוואר (אירוע מוחי).
הטיפול באיסכמיה יהיה בהתאם לאיבר הפגוע. איסכמיה לבבית לדוגמא מאובחנת בדרך כלל באק"ג במאמץ, אך היא יכולה להופיע גם באק"ג במנוחה. לאיסכמיה יש תבנית ברורה מאד באק"ג שחשוב מאד להכיר אותה. במידה ומופיעים סימני איסכמיה נשלח המטופל לבדיקת אק"ג במאמץ. הסגוליות של בדיקה זו בגילוי איסכמיה נחשבת לגבוהה יחסית. יחד עם זאת, ישנם מקרים, בעיקר אצל נשים, בהן הבדיקה מפספסת. במידה והתוצאה חיובית, הקרדיולוג יחשוב האם מלבד טיפול תרופתי, להפנות לביצוע מיפוי לב (CT קורנרי) או לביצוע של צנתור, לבדיקת מצב הסתימה בעורקים הכליליים שלכם. מי שמאובחן עם איסכמיה נדרש לנהוג בזהירות בביצוע פעילות גופנית.
אולי גם יעניין אתכם:
עילות תביעה בגין רשלנות רפואית איסכמיה / היפוקסיה
• היעדר אבחון, אבחון מאוחר, אבחון שגוי של איסכמיה / היפוקסיה
• מעשים ומחדלים רשלניים שהיו יכולים להוביל לחוסר טיפול, השהייתו, או החלטה על ביצוע הליך רפואי בלתי מתאים שיכלו לגרום לתובע נזק גופני או להחמיר את מצבו.
• אי לקיחת אנמנזה מפורטת הכוללת גיל (חלק מהפגיעות האיסכמיות אופייניות בעיקר לגיל בוגר, אך ישנן פגיעות איסכמיות כגון איסכמיה של המעי שיכולה להתרחש גם בגיל צעיר), מין, רקע בריאותי (מחלות רקע כגון, השמנת יתר, הפרעת כולסטרול ושומנים בדם, סוכרת לא מאוזנת, יתר לחץ דם, ועוד, מעלות את הסיכון לאיסכמיה), ועוד. נדרשת בדיקה גופנית על ידי הרופא ועמידה על התסמינים המתוארים על ידי המטופל.
• אי הפניה לביצוע בדיקות כולל בדיקות כלליות, אק"ג במנוחה, אק"ג במאמץ, הולטר אק"ג 24 שעות, מיפוי לב, דופלקס עורקים, בדיקות הדמיה, ועוד. בהתאם לאיבר שחושבים שנפגע.
• רשלנות בפענוח תוצאות בדיקות (רשלנות נפוצה היא רשלנות בפענוח תוצאות בדיקות דם ואק"ג)
• רשלנות רפואית במתן תרופות מבחינת סוג ומינון ומבלי לוודא את רגישות המטופל לתכשיר.
• רשלנות בפרוצדורה הטיפולית לטיפול באיסכמיה היפוקסיה.
מהי היפוקסיה עוברית וכיצד היא נגרמת?
בתחום רפואת היילוד, היפוקסיה היא מצב של מצוקה עוברית, שניתן לאבחן בבדיקת קצב לב עוברי. מדובר במצב שבו העובר לא מקבל מספיק חמצן, למשך זמן מסוים, במהלך ההיריון או הלידה.
הסיבה להיפוקסיה עוברית יכולה להיות רמות חמצן נמוכות בדמה של היולדת, בשל עישון או מסיבה אחרת וגם מצב של אוטם שלייה, או צניחת טבור.
היפוקסיה עוברית עלולה להביא לפיגור גדילה תוך רחמי. התסמינים בלידה הם עור כחלחל או חיוור, ירידה בקצב הלב, טונוס שרירים נמוך, קשיי נשימה, בכי חלש ורפלקסים לקויים.
תביעות רשלנות רפואית בגין היפוקסיה עוברית
אם נראים התסמינים שתוארו כאן אצל יילוד, במהלך הלידה או אחריה, יש לפנות לייעוץ אצל עורך דין רשלנות רפואית, עם ניסיון בתחום הספציפי, לחקירת מהלך העניינים בהיריון, בלידה ולאחריה.
זאת מכיוון שבמקרים מסוימים, הטראומה בלידה היא תוצאה של רשלנות רפואית. למשל, סיבוך לידה כמו "כליאת כתפיים", המפחית את כמות החמצן שהיילוד מקבל, מתן כמות גדולה מדי של פיטוצין לזירוז הלידה, התעלמות מלחץ הדם של האם, או מסוכרת הריון ועוד.
בחלק מהעוברים, היפוקסיה איסכמית תפגע בהתפתחות התקינה של מערכת העצבים המרכזית, דימומים, בצקות, נמק של רקמות, מומים בלב ואף שיתוק מוחין.
תביעת רשלנות רפואית על רקע של היפוקסית איסכמית, מוגשת נגד הגורמים הרפואיים, בשל אי גילוי של המחסור בחמצן בזמן, הנכות הפיזית שנגרמה והצורך במימון הוצאות רפואיות בהמשך חיי הילד, כמו טיפולים, תרופות, מכשור עזר, ניידות ושיקום.
סיוע משפטי בתביעת רשלנות רפואית
תביעה רשלנות רפואית במקרים של פגיעה ביילוד, היא תביעה מורכבת, עם פרמטרים משפטיים לא פשוטים. אם מצאתם את עצמכם, חלילה, עומדים במצב של פגיעה בעקבות היפוקסית איסכמית חמורה, בהקשר ללידה או בנסיבות אחרות, אל תהססו לפנות לייעוץ משפטי מקצועי, של עורך דין רשלנות רפואית.
ייעוץ משפטי של עורך דין בעל ניסיון בתחום הרשלנות הרפואית, יבהיר את התמונה הכללית, ייתן לכם את הכלים המשפטיים המתאימים, תוך ליווי אישי צמוד לאורך כל ההליך יסייע להבין, מהן הזכויות המגיעות לכם.
ההתמודדות במקרים הללו, מהבחינה הנפשית והלוגיסטית כאחת, איננה פשוטה, מה שמדגיש את הצורך בליווי מקצועי.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית איסכמיה / היפוקסיה, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון שפרטיה בראש העמוד משמאל