מהי אינטובציה
אינטובציה, או בשמה העברי, צינרור קנה, היא פעולה פולשנית המבוצעת על ידי רופא או פראמדיק במטרה להבטיח מעבר אוויר חופשי לריאות, ומהריאות החוצה. הפעולה מורכבת מהחדרת צינור פלסטיק (הידוע בשם טובוס) דרך האף או הפה של החולה, אל קני הנשימה, בין מיתרי הקול וכך להבטיח את מעבר האוויר.
מקרי רשלנות רפואית בביצוע אינטובציה
האינטובציה היא פעולה נפוצה אך איננה פשוטה כלל וכלל והיא דורשת דיוק וניסיון. הפוטנציאל לגרום לנזקים לחולה הוא גדול, ועל הרופא או הפראמדיק המבצעים את הפעולה לנקוט בזהירות רבה, אחרת ניתן לפגוע בקנה הנשימה של החולה, מיתרי הקול, האף, ועוד. האינטובציה מבוצעת פעמים רבות בנפגעי טראומה גופנית, בחדרי ניתוח ובחולים בהרדמה. האינטובציה מבוצעת גם במצבי חירום הקשורים לתפקוד הלב, הריאה, או איבוד הכרה פתאומי. חשוב לציין כי האינטובציה מבוצעת בחולה מחוסר הכרה, מורדם, או מטושטש, משום שמנגנוני ההגנה של הגוף מונעים את כניסתו של הצינור לעומקו של הקנה.
עילות לתביעה בגין רשלנות רפואית בביצוע אינטובציה
- ביצוע אינטובציה במצב שאיננה הכרחית- ביצוע האינטובציה כרוך בסיכונים, וביצועה במצב שהחולה איננו זקוק לה חושף אותו לסיכונים מיותרים.
- אי ביצוע אינטובציה היכן שהיא הכרחית- המשמעות של אי ביצועה של אינטובציה הכרחית, משמעותה עלולה להיות נזק בלתי הפיך עד כדי מוות.
- איחור בביצוע האינטובציה – איחור בביצוע האינטובציה במועד, משמעתו עלולה להיות נזק בלתי הפיך לחולה, ואף כמובן מוות, זאת משום שהאינטובציה מטרתה כמובן להבטיח מעבר תקין מהריאות ואליהן.
- ביצוע הליך האינטובציה על ידי גורם שאינו מוסמך.
- ביצוע האינטובציה בחוסר מיומנות ומקצועיות ותוך סטייה מהנורמות הנדרשות מרופא סביר.
- סיבוכים רפואיים בהרדמה.
- החדרת הטובוס תוך פגיעה בקנה הנשימה או מיתרי הקול של החולה.
- רשלנות במתן התרופות שיש לתת דרך הטובוס- תרופות שאינן מתאימות, מבחינת סוג ומינון, ומבלי לבדוק את רגישות המטופל לתכשיר.
- אי קשירת ידיו של החולה המונשם דרך טובוס- יש לקשור את החולה המונשם, משום שישנו הסיכון, שאם יתעורר עם הטובוס בקנה הנשימה, ינסה באינסטינקט לשלוף אותו מהקנה, והתוצאה תהא הרת אסון.
פסקי דין רשלנות בביצוע אינטובציה
תא (חי') 1233/05 עזבון המנוחה בכור בת אינה ז"ל נ' המרכז הרפואי העמק- התובעים הם העזבון והוריה של המנוחה שנולדה ונפטרה חמש שעות לאחר לידתה.
התביעה הוגשה נגד בית החולים ונגד קופת חולים כללית שהיא בעליו של בית החולים. התינוקת נולדה כאשר חבל הצוואר כרוך על צווארה פעם אחת, ובשל המצוקה שבה הייתה שרויה הונשמה באמצעות אמבו עם חמצן 100%, ומאוחר יותר באמצעות טובוס. התינוקת הועברה לפגייה כשהיא מונשמת, שם עברה מספר החייאות, אך נפטרה בהיותה בת 5 שעות בלבד. ביהמ"ש למד מהעדויות שלפניו כי הצוות הרפואי כשל בזיהוי מצוקתה הנשימתית של המנוחה בזמן, וכך גם בביצוע פעולות ההנשמה. ביהמ"ש פסק לטובת התובעים סך של 878,061 ₪.