היפוגליקמיה- Hypoglycemia – רשלנות רפואית בטיפול בהיפוגליקמיה היא נושא המאמר הבא.
משמעות המונח הרפואי היפוגליקמיה היא רמה נמוכה מידי של סוכר בדם. מצב של ירידה חדה מידי של רמת הסוכר בדם מסכן את התפקוד התקין של מערכות שונות בגוף, ובכללן המוח שרמה תקינה של סוכר בדם נדרשת על מנת לשמור על תפקוד מוחי תקין. סינדרום נפוץ ומסוכן ביותר אצל חולי סוכרת נקרא, Dead in Bed. קרי, אדם שלא חש בירידת רמת הסוכר בדם בזמן השינה, ולכן לא טופל והדבר גרם למותו. חשוב לציין שהיפוגליקמיה יכולה להיות גם סימן למחלות אחרות מלבד סוכרת. היפוגליקמיה יכולה להיגרם לדוגמא במצבים של עלייה בניצול סוכר, הפרעה באספקת חומרים אלטרנטיביים לסוכר, והפרעה בתוצרי הכבד. הטיפול בהיפוגליקמיה תלוי בשלב שבו נמצא האדם. אדם מתקשר שמודע למצבו חייב לשתות משקה ממותק (גם אם הוא סוכרתי) וזאת על מנת להעלות את רמת הסוכר בדם. לאחר השתייה עליו לאכול פחמימה כדי לשמור על רמה זו. אדם שנמצא כבר במצב שהוא מחוסר הכרה חייב בפינוי מיידי לבית החולים, הצוות הרפואי בניידת יזריק לאדם זריקת גלוקגון, שמטרתה להעלות באופן מיידי את רמת הסוכר בדם ולהחזיר את הנפגע למצב של הכרה מלאה.
היפוגליקמיה- מקרי רשלנות רפואית בטיפול בהיפוגליקמיה
רמה נמוכה מידי של סוכר בדם, היא רמת סוכר מתחת ל-70 מ"ג/ד"ל. בשל העובדה שבמצב של היפוגליקמיה, משתחררת כמות ניכרת של הורמון האדרנלין, אדם בהיפוגליקמיה, יכול להיראות כמו אדם שנמצא בהתקף חרדה- דפיקות לב, חיוורון, הזעה, ועוד. ככל שרמת הסוכר בדם מתדרדרת, כך גם הסימנים נעשים חמורים יותר. אדם במצב זה יכול להיות כמעט שלא מודע למעשיו, למלמל דברים שאינם קשורים, בשלב מסוים יופיעו גם הפרעות בראיה, התרחבות של האישונים בעין, ובמצב החמור ביותר גם פירכוסים, איבוד הכרה, ובסופו של דבר ייתכן גם מוות.
היפוגליקמיה- עילות תביעה בגין רשלנות רפואית בטיפול בהיפוגליקמיה
• אבחון שגוי, אבחון מאוחר, היעדר אבחון של היפוגליקמיה
• אי לקיחת אנמנזה מפורטת הכוללת, רקע בריאותי (ישנן סיבות שונות לפיתוח היפוגליקמיה, כאשר התופעה נפוצה ומוכרת במיוחד אצל חולי סוכרת), טיפול תרופתי (ישנן תרופות שיכולות לגרום לירידת רמת הסוכר בדם או למסך ירידה מסוג זה), וכן עמידה על התסמינים המתוארים על ידי המטופל, ולפי התרשמות איש הצוות הרפואי.
• מעשים ומחדלים רשלניים שהיו יכולים להוביל לחוסר טיפול, השהייתו, או החלטה על ביצוע הליך רפואי בלתי מתאים שיכלו לגרום לתובע נזק גופני או להחמיר את מצבו.
• אי הפניה לביצוע בדיקות כולל בדיקת רמת סוכר בדם, בדיקת רמת אינסולין בדם, אק"ג ועוד.
• רשלנות במתן תרופות מבחינת סוג ומינון ומבלי לוודא את רגישות המטופל לתכשיר. לדוגמא, ישנן תרופות שממסכות את התחושות הנלוות לירידת סוכר בדם וכך יכולות לסכן את חייהם של חולי סוכרת.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית באבחון או בטיפול בהיפוגליקמיה, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון