משרד הבריאות ממליץ על מספר חיסונים שחלקם ניתנים במספר מנות (21 מנות חיסון בסה"כ). שיעור הילדים המקבלים את חיסוני השגרה בישראל הוא מהגבוהים בעולם, אף שקבלת חיסון אינה חובה על-פי חוק (נכון ל-2004, שיעור המחוסנים באוכלוסיית הילדים בישראל עומד על 92%-97%).
חיסונים המומלצים לכלל האוכלוסייה
המחלות שמשרד הבריאות ממליץ לחסן נגדן הן כאלו שיש עבורן חיסון שהוכח כיעיל, ונחשבות בדר"כ לקשות ובעלות סיכון לגרום לסיבוך ואף למוות. חיסונים אלו ממומנים על ידי המדינה.
- הפטיטיס B (ידועה גם בשם דלקת כבד B)- ניתן לתינוקות בני יומם נגד דלקת כבד נגיפית. גורמי ההדבקה הם מגע עם דם מזוהם ומוצריו (מזרקים), מגע מיני, והעברה מדם האם לעובר. הסימפטומים הם חוסר תיאבון, בחילה, הקאות וצהבת, ולעתים נדירות גם מוות.
- חצבת- מחלת ילדים הגורמת לסיבוכים בדרכי הנשימה.
- חזרת- מחלה הגורמת להתנפחות בלוטות הלינפה. הסימפטומים הם דלקת אשכים ודלקת לבלב. מסוכנת בעיקר בגיל מבוגר.
- אדמת – בדרך כלל מחלה קלה, מטרת החיסון למנוע הידבקות של אישה הרה ופגיעה בעובר. הסימפטומים הם פריחה על הגוף. תופעות לוואי- חום פריחה, כאבי פרקים ולעתים דלקת פרקים, פגיעה במערכת העורקים ואף חסימתם. החיסונים לחצבת, חזרת ואדמת משולבים בחיסון MMR.
- דיפתריה (במסגרת החיסון המשולש) – מחלה קשה המתמקדת בגרון. חיידקי הדיפטריה יוצרים רעל מסוכן המתפשט בגוף והגורם לפגיעה במערכת העצבים. הסימפטומים הם סיבוכים בדרכי הנשימה, בלב, במערכת העצבים, בצקת בצוואר, שיתוק שרירים, שיתוק שרירי העין, ואף למוות.
- שעלת- מחלת ריאות המסוכנת בעיקר לתינוקות בגלל סיבוכים אפשריים כמו דלקת ריאות ודלקת קרום המוח.
- שיתוק ילדים (פוליו)- מחלה נגיפית קשה התוקפת בעיקר ילדים, ופוגעת בשרירים הרצוניים.
- טטנוס – מחלה קשה הנגרמת על ידי רעלן של חיידק המצוי באדמה, באבק דרכים ובדרכי העיכול של חיות המשק. בדרך כלל תוקף ילדים בני שנה עד 5 שלא חוסנו או שנולדו לאם לא מחוסנת. הסימפטומים הם התכווצויות כואבות של שרירים, לרבות שרירי הנשימה, ומוות.
- חיידק הפנוימוקוקוס – חיידק שלו 91 זנים הנמצא בעיקר באפם של ילדים וגורם למגוון מחלות החל מדלקת אוזניים, דלקת ריאות, זיהום דם ודלקת קרום המוח. נוסף לשגרת החיסונים החל מיולי 2009. על פי רופאי הילדים בישראל מתן החיסון ימנע כ-4,000 אשפוזים בשנה.
חלוקת החיסונים בתקופת חיי האדם:
דלקת כבדB (הפטיטיס B)- ניתנת ב- 3 מנות אחת בגיל הינקות עוד בבית חולים, השנייה בגיל חודש והאחרונה בגיל 6 חודשים.
טטנוס, דיפתריה, שעלת ואסלולרית- ניתנת בארבע מנות, אחת בגיל חודש, השנייה בגיל 4 חודשים, השלישית בגיל שישה חודשים והאחרונה בגיל שנה. עם זאת כאשר הילד מגיע לגיל בית הספר הוא קבל את החיסון בעוד שתי מנות אחת בגיל 7 (כיתה ב ) והשנייה בגיל 13 (כיתה ח ).
שיתוק ילדים מומת IPV- ניתנת בארבע מנות, אחת בגיל חודשיים, השנייה בגיל 4 חודשים, השלישית בגיל שישה חודשים והאחרונה בגיל שנה. שתי מנות נוספות ניתנות בכיתה ב' ובכיתה ח'.
המופילוס, אינפלואנזה B – ניתנת בארבע מנות בגיל חודשיים, 4 חודשים, שישה חודשים ובגיל שנה.
חצבת, חזרת, אדמת- ניתנת בשתי מנות, האחת בגיל שנה והשנייה בגיל 6 (כיתה א ).
דלקת כבד A- ניתנת בשתי מנות, האחת בגיל שנה וחצי והשנייה בגיל שנתיים.
חיידק הפנוימוקוקוס- ניתן בשלוש מנות בגיל חודשיים, 4 חודשים ו-12 חודשים.
חיסונים נוספים
בשנים האחרונות ניתן לקבל (בדר"כ תמורת תשלום) חיסון נגד מחלות כמו:
- אבעבועות רוח – מחלה נגיפית קלה אך מדבקת מאוד. הסימפטומים הם חום נמוך ופריחה אופיינית העלולה לגרום לצלקות ולזיהומים.
- שפעת – מחלת חום אשר פוגעת בדרכי הנשימה. הסימפטומים הם חום גבוה, תחושת עייפות וצמרמורות, כאבי ראש וכאבי גרון.
- נגיף הפפילומה האנושי – נגיף שגורם לסרטן צוואר הרחם, סרטן הואגינה, סרטן הפות, סרטן פי הטבעת, סרטן הרקטום, סרטן הפין, סרטן הפה, סרטן הלוע, סרטן הגרון, סרטן הראש, סרטן הצוואר ועשוי לגרום לסוגי סרטן אחרים. בנוסף, הווירוס גם גורם לקונדילומה (יבלות באברי המין).
כמו כן ממליץ משרד הבריאות על מתן חיסון לאנשים הנוסעים לחו"ל (בעיקר מדינות העולם השלישי כמו: הודו, תאילנד ועוד) [2]. חלק מהחיסונים המומלצים הם נגד המחלות: קדחת צהובה, דלקת מוח יפנית, כולירה,טיפוס הבטן,הפטיטיס A, הפטיטיס B, אסכרה, צפדת ומנינגוקוקוס (חיידק הגורם לדלקת קרום המוח).
התנגדות לחיסונים
קבוצות שונות מתנגדות לחיסונים. יש המתנגדים משיקולים מוסריים ואתיים, ויש המטילים ספק ביעילות או בבטיחות של החיסונים, וטוענים כי יש אלפי מאמרים המראים על נזק כזה או אחר הנגרם מחיסונים. לטענת המתנגדים משיקולי יעילות, החיסונים אינם מספקים הגנה יעילה. יש המנסים לקשור בין מספר חיסונים ביניהם חיסון כנגד חזרת וחיסון כנגד הפטיטיס B המכיל את החומר המשמר תימרוזל לאוטיזם . למרות הטענות, כל המחקרים בתחום הראו כי אין ביסוס לחששות אלה. כיוון שברור שלחיסון יש השפעה כלשהי על המערכת החיסונית, יש הטוענים שיש לדחות את מתן החיסונים שנותנים לפעוטות לגיל מאוחר יותר, כאשר מערכת העצבים מבשילה והסיכוי לנזק קטן בהרבה . הטענה היא שהחיסון בגיל מוקדם כל כך הוא לא בהכרח בריאותי אלא מערכתי – המדינה מנצלת את העובדה שההורים באים בשנה הראשונה לטיפת חלב לצורך בדיקות, ואז אפשר גם לחסן את הילדים, בעוד שבגיל מאוחר יותר הסבירות שיבואו תקטן, ולא יהיה ניתן להבטיח שכולם יחוסנו (שם).
יש גם דתות וכתות המתנגדות לחיסונים בטענה שהם סותרים את עקרונותיהם, וכן קבוצות פוליטיות הטוענות שחיסון כלל האוכלוסייה נוגד את חופש הפרט. בישראל בקרב החרדים ישנן קבוצות המסרבות להתחסן. בעקבות מגפה של חצבת בסוף 2007, עלתה המודעות בהן לנושא החיסונים. עם זאת, הזרם המרכזי ברפואה המודרנית גורס כי מתן חיסונים מונע סבל ומקטין מקרי מוות, והתועלת שבהם עולה בהרבה על הסיכונים והתגובות השליליות לחיסון, שהן נדירות למדי ומגיעות מבחינה סטטיסטית ל-1 למיליון.
חיסונים ואוטיזם
בשנת 1998 פרסם החוקר אנדרו וייקפילד (ועמיתים) מחקר שעסק ב-12 ילדים, רובם אוטיסטים ברמות שונות, שאובחנו זמן קצר לאחר קבלת החיסון המשולש לחצבת, אדמת, וחזרת. במסיבת עיתונאים ב-1998, הציע וייקפילד כי עדיף לתת לילדים את החיסון בשלוש מנות נפרדות, במקום חיסון בודד. הצעה זו לא נתמכה על ידי המחקר שפרסם. מחקרים נוספים, שעברו ביקורת עמיתים, וסקרו קבוצות גדולות בהרבה, לא מצאו כל קשר בין החיסון לאוטיזם חוקרים ורופאים רבים ביקרו את וייקפילד על דרך פעולה לא מדעית, ועל כך שגרם לירידה בשיעורי החיסון, וגם בענייני אתיקה, בנוגע לדרך ביצוע המחקר.
בשנת 2004 עשרה מתוך שנים עשר הכותבים העמיתים של המחקר משכו רשמית את תמיכתם בפרשנות לפיה החיסון עלול לגרום לאוטיזם. המרכז לבקרת מחלות (CDC) בארצות הברית, האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית, ושירות הבריאות הלאומי של בריטניה הסיקו כי אין כל ראייה לקשר בין החיסון המשולש לאוטיזם. סקירה מערכתית של ספריית קוקרן מצאה כי אין קשר אמין בין החיסון לאוטיזם, ושהחיסון מונע מחלות בעלות סיכון משמעותי לסיבוכים ומוות. לפי הסקירה, הפגיעה באמון הציבור ביחס לחיסון המשולש פגעה בבריאותו.
הגשת תביעת רשלנות רפואית בגין ביצוע חיסון לא נכון או ביצוע רשלני /אסור מחייבת צירוף חוות דעת של רופא מומחה אשר יפרט מה הייתה הרשלנות ואילו נזקים נגרמו ממנה.
לשאלות או להערכת סיכויי תביעתך, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון שפרטיה מצד שמאל למעלה