הרבה מהטיפול הרפואי היום-יומי נופל על הצוות המטפל בקופות החולים, שכן לא כל מטופל ומטופלת מופנים לקבלת טיפול רפואי בבית חולים. כך, נדרשים הצוותים השונים בקופות החולים להתמודד עם אין ספור מחלות ובעיות שונות מדי יום ויומו, לעיתים גם בהיעדר הכלים וכוח האדם המתאימים להתמודדות זו. קופות החולים משקיעות לא מעט בהתמודדות עם מקרי רשלנות וחבלות בתוך מרפאותיהן, אך עדיין לא ניתן למנוע את כל המקרים האפשריים.
מקרי רשלנות רפואית חבלה במרפאה של קופת חולים
רשלנות רפואית במרפאה בקופת חולים יכולה להיות בחבלה בנפילה בקופת החולים עצמה עקב התעלפות או חולשה גופנית, חבלה כתוצאה מפגיעה של מכשיר רפואי, או אפילו כתוצאה מתקיפה והתפרעות של מטופל אחר בתוך המרפאה.
עילות רשלנות חבלה בתוך מרפאה של קופת חולים
• אבחון שגוי, מאוחר, או חוסר אבחון של מצבים בהם קיימת אפשרות ולו הקלושה ביותר שהמטופל ייחלש או יתעלף עקב הטיפול.
• מעשים ומחדלים רשלניים שעשויים להוביל לחוסר טיפול, השהייתו, או החלטה על פעולה לא נכונה שהובילה להתעלפותו/נפילתו של מטופל וגרימת נזק גופני עקב כך. לדוגמא אי השכבתו על מיטה עם רגליים מורמות של אדם שחש כי הוא נמצא לפני עילפון.
• ביצוע ההליך הרפואי בחוסר מיומנות ומקצועיות תוך הפרת חובת הזהירות וסטייה מאמות המבחן הנגזרות ממבחני הרופא/האחות הסבירים. לדוגמא, לקיחת בדיקת דם מהוריד בישיבה, אצל אדם שידוע כסובל מסינקופה (התעלפות)/אירועים וזו-וגאליים בנסיבות מעין אלו, במקום לקחת לו דם בשכיבה וכך לנסות למנוע התעלפות.
• חבלה כתוצאה מפגיעה של מכשיר רפואי במטופל.
• חבלה כתוצאה מתקיפה והתפרעות של מטופל אחר בתוך המרפאה.
• רשלנות במתן תרופות, מבחינת סוג ומינון, ומבלי לבדוק את רגישות המטופל לתכשיר. לדוגמא, ישנן תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית (לדוגמא קלונידין) שידועות כיכולות לגרום להתעלפות אצל אנשים/ילדים בנסיבות מסוימות.
פסק דין- פסקי דין- חבלה-פציעה עקב נפילה בקופת חולים / בבית חולים
תא (שלום חיפה) 2127/05 אמיר נ' קופת החולים של ההסתדרות- במהלך הוצאת תפרים מגבה של התובעת בת ה-14 שהתבצעה על ידי נתבעת 2 (אחות במקצועה) נפלה התובעת ונחבלה בפניה. לתובעת נגרם חתך עמוק בשפה העליונה וניתוק שריר. התובעת טוענת כי הטיפול התבצע בעמידה והיא התעלפה בשלב מסוים. הנתבעת טוענת שהתובעת נפלה כאשר הנתבעת הסתובבה על מנת לקחת מכשיר מסוים. בית המשפט פסק כי הנתבעות חבות חובת זהירות מושגית וקונקרטית. כמו כן הנתבעת התרשלה כאשר הפנתה את גבה לתובעת. בנוסף הייתה פגיעה בפרטיותה של התובעת שנדרשה להרים את חולצתה בנוכחותו של אדם זר (גם אם הוא ילד). אסור היה לאחות להפנות את גבה לתובעת. על האחות מוטלת החובה לבצע את הפעולות הנדרשות תוך שמירה על התובעת. המטפל חייב לשמור על קשר עין עם המטופל במיוחד כאשר קיימת אפשרות ולו הקלושה ביותר שהמטופל ייחלש או יתעלף עקב הטיפול. בית המשפט פסק לטובת התובעת פיצוי בסך 100,000 ₪.
לשאלות בנושא הגשת תביעת רשלנות רפואית בגין חבלה במרפאת קופ"ח או בי"ח, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון