גסטרו- רשלנות רפואית של גסטרואנטרולוג

ענת מולסון

להערכת הפיצוי שמגיע לך על רשלנות רפואית: 0524787850

גסטרו- רשלנות רפואית של גסטרואנטרולוג

גסטרואנטרולוגיה (Gastroenterology, או גסטרולוגיה, Gastrology) היא ענף ברפואה העוסק בחקר מחלות מערכת העיכול.

התחום עוסק במחלות הוושט, הקיבה, התוספתן, המעי הדק והמעי הגס. כמו כן, יש המכלילים בתוכו את הכבד.במדינת ישראל הגסטרואנטרולוגיה עשויה להיות התמחות שניה לאחר סיום ההתמחות במקצוע הרפואה הפנימית, או התמחות עצמאית, במסלול המשלב פרקי התמחות ברפואה פנימית.

חולים הפונים לרופא בעל תחום התמחות זה עוברים בדרך כלל תהליך הכולל: 1. פרוט הבעיה שבשלה פנו אל הרופא 2. בדיקה גופנית, הדומה לזו המבוצעת אצל רופא המשפחה, עם דגש על אזור הבטן. 3. במידת הצורך תבוצע על ידי הגסטרואנטרולוג בדיקה רקטלית על מנת להעריך המצאות טחורים או לחפש ממצא גושי באזור החלחולת. 4. על מנת להרחיב את הבירור יבצע הגסטרואנטרולוג לעתים בדיקות משלימות כגון גסטרוסקופיה, שמהותה הכנסת צינורית עם מצלמה דרך פיו של הנבדק המדגימה את מערכת העיכול העליונה (ושט, קיבה וחלקו הראשון של התריסריון)ומאתרת בעיקר כיבים, בקעים, דמם וממצאים החשודים כגידוליים. בדיקה נוספת שייתכן ותבוצע היא קולונוסקופיה שמהותה העברת צינורית עם מצלמה דרך פי הטבעת של הנבדק על מנת להדגים את המעי הגס בכללותו. בדיקה זו מאתרת בעיקר מחלות מעי דלקתיות, סעיפים (diverticulosis), וממצאים החשודים כגידוליים. ייתכנו הדמיות נוספות כגון CT בטן, צילום בטן ריק, חוקן עם חומר ניגוד אן צילום של מערכת עיכול עליונה לאחר בליעת חומר ניגוד, בהתאם להערכת הצורך בכך על ידי הגסטרואנטרולוג.

מערכת העיכול של האדם כוללת את האיברים הבאים:

פה – הוא האיבר שבו נקלט המזון ובו מתחיל עיכולו. חלקי הפה הם: דפנות צדדיות- שרירי הלחיים, גג הפה- חיך קשה (גרמי) בחלקו הקדמי וחיך רך בחלקו האחורי. בתוך הפה מתבצעות פעולות של לעיסת המזון, עירבובו עם הרוק והפיכתו לעיסה לקראת הבליעה. פעולות אלה נעשות על ידי השיניים, הלשון, שרירי הלעיסה ובלוטות הרוק. בבליעה- החיך הרך וה- Uvula חוסמים את אזור הנאזופרינקס, ומונעים מהמזון לחדור לחלל האף.

השיניים – חותכות, מועכות וגורסות את המזון, תוך כדי הלעיסה (שהיא תנועת מתואמת של הלסת והלשון).

הרוק – מופרש מבלוטות הרוק לתוך חלל הפה, זוג בלוטות הפרוטיס באזור האוזניים, זוג בלוטות תת-לסתיות מתחת לבסיס הלשון בחלק האחורי של הפה, זוג בלוטות תת-לשוניות מעל הבלוטות התת-לסתיות. שומר על רטיבות הפה ומשמש הגנה ראשונית מפני חיידקים. ברוק נמצא האנזים עמילאז האחראי לפירוק רב-הסוכר, עמילן, לדו-סוכר, סוכרוז. הרוק, בנוסף, גורם למזון להפוך לעיסה, ובכך מקל על בליעתו ועל המעבר בוושט.

הלשון – שריר המשתתף בלעיסה על ידי העברת המזון בין המלתעות, מסייע בעירבובו עם הרוק ואחראי על פעולת הבליעה, בכך שהוא דוחף את המזון הלעוס למעלה ולאחור כלפי החך והלוע לתוך הושט.

לוע – צינור שרירי, מרופד בקרום רירי, שנמשך מבסיס הגולגולת עד לתחילת הוושט, דרכו עובר המזון מחלל הפה אל הוושט.

ושט – צינור המחבר את החלק התחתון של הגרון (הלוע) עם הקיבה, אורכו אצל מבוגרים כ-25 ס"מ. אין מתבצע בו תהליך עיכול אלא רק העברה של המזון, באמצעות התכווצויות של השרירים העגולים הנמצאים בדפנות הוושט, בצורה גלית, כלפי מטה אל הקיבה. התכווצויות של שרירים בצורה כזו נקראת תנועה פריסטלטית, והיא מאפשרת גם לאדם העומד על ראשו לבלוע מזון מחלל הבליעה. לשם מניעת כניסתו של המזון לקנה הנשימה, ישנה רקמת האפיקגלוטיס שסוגרת אותו בעת האכילה. בין הוושט לקיבה קיים שסתום הנוצר משולי הקיבה. בדרך-כלל שסתום זה מונע חזרת מזון לוושט וכן הקאות.

קיבה – הוא הצינור הרחב ביותר במערכת העיכול (דמוי שק שנפחו יכול לנוע בין 50 מ"ל לליטר וחצי) ובו מתבצע איחסון מזון, המשך פירוק מכני של המזון באמצעות לישה על ידי שרירי דופן הקיבה, פירוק כימי אנזימטי של החלבונים (על ידי אנזימים המכונים פרוטאזות, בעיקר על ידי האנזים פפסין).

המעי הדק – הוא צינור מפותל, אורכו הממוצע הינו כ-6.5 מ’, קוטרו כ-3 ס"מ, והוא ממלא את רוב חלל הבטן. בו מתבצעת רוב הספיגה של המזון. הוא מורכב משלושה איברים: תריסריון (הווה את תחילתו של המעי הדק), מעי ריק ומעי עקום (בו ניספגים רוב מרכיבי המזון אל מחזור הדם. בדפנות המעי קיימים המוריגים שדרכם מפעפע המזון שעוכל, אל תוך נימי הדם או נימי הלימפה.

המעי הגס – הוא איבר העיכול האחרון. בו נספגים מים, מלחים ומרכיבים נוספים. במעי הגס חיידקים רבים אשר לחלק מהם תפקיד בתפקוד המעי. בעת שהמים נספגים, תכולתו הופכת סמיכה יותר עד שבסופו הופכת לצואה.

פי הטבעת – צינור שאורכו כ- 3.5 סנטימטר שהוא סוף צינור העיכול ודרכו מופרשת הצואה.

איברים נוספים של מערכת העיכול הם הכבד והלבלב.

דוגמאות למחלות בדרכי העיכול: מחלת קרוהן (דלקת במעי הדק), אפנדיציטיס (דלקת בתוספתן), שחמת (דלקת בכבד), דיזנטריה ושלשול.

בישראל ובעולם מוגשות תביעות רשלנות רפואית רבות כנד מומחי גסטרו או בתחום הגסטרואנטרולוגיה. על מנת להגשי תביעה שכזאת יש הצטייד בחוות דעת רפואית של מומחה בתחום הגסטרו, אשר יפרט מה בדיוק הייתה הרשלנות ואיזה נזק נגרם ממנה.

על מנת להעריך את זכאותך להגשת תביעת רשלנות רפואית נגד מומחה בתחום הגסטרואנטרולוגיה, ניתן ליצור קשר עם עו"ד יעל אייפרמן, המייצגת מאות נפגעי רשלנות רפואית, בטלפון 0524787850 או במייל: [email protected]

להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות יש למלא את הפרטים הבאים או לחייג 8517*

תוכן עניינים
שיתוף

עו״ד ענת מולסון

בעלת תואר ראשון במשפטים. עוסקת בתחום רשלנות רפואית מעל 25 שנים. מרצה בכנסים בתחום הרשלנות הרפואית. בוגרת השתלמות ברפואה למשפטנים באונ' ת"א. חברת האגודה לזכויות החולה. שותפה במשרד נבו מולסון העוסק בתחום הרשלנות הרפואית בלבד. רוב המקרים בהם מטפלת הם רשלנות בזמן הריון, לידה, ניתוחים ואבחון מחלות. לא גובה שכר טרחה מראש, אלא רק בסוף התביעה ורק אם זוכה. השיגה פיצויים של מאות מיליוני שקלים ללקוחותיה.

להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות ע"י עו"ד ענת מולסון, יש למלא את הפרטים הבאים או להשאיר לה הודעה בטלפון 8517*

עשוי לעניין אתכם