רשלנות רפואית – תביעת עזבון
מהי תביעת עזבון
כתוצאה ממקרים של מוות בלתי צפוי, לעיתים רבות המנוח משאיר אחריו בני משפחה רבים, והתחייבויות כספיות שונות. תביעת עזבון הינה תביעה שנעשית רק באמצעות היורשים החוקיים, על פי הוראות דיני הירושה. הפיצויים משולמים לפי דיני הנזיקין, ואלו פיצויים שהיו מיועדים למנוח, ועוברים לעזבונו. מטרת התביעה היא להשיג פיצוי כספי, ויכולה להעשות אך ורק על ידי מי שרשום בצו ירושה ובכך למעשה מגשימים את רצון המנוח. תביעת עזבון נפוצה מאוד במקרים של תאונות דרכים המובילות למקרי מוות בלתי צפויים. בשנים האחרונות חלה עליה של תביעת עזבון כיוון שאחוז תאונות הדרכים עלה באופן ניכר. על מנת להוכיח את עילת התביעה ולקבוע את שיעור הפיצויים יש צורך לבחון את "כושר ההשתכרות" של המנוח, ואת "פוטנציאל ההשתכרות" שלו. דהיינו, יש לבחון גם את היכולות של המנוח להשתכר בפועל- גובה שכר, גובה קופה משותפת, ובכך קובעים את גובה סכום התביעה. בנוסף יש להתחשב בפוטנציאל של המנוח, מה היה עיסוקו, שנות לימוד, האם היו לו נכסים שונים וכו'.
חישוב תביעת עזבון
תביעת עזבון כוללת למעשה דרישה לפיצויים, אך לצד שיקולים כלכליים נלקחים בחשבון גורמים שאינם פיננסים. לדוגמא: שירותי בעל ואישה, אב ובן, כאב וסבל ואף הוצאות בגין קבורה לוויה ואזכרה. בנוסף הסכומים משתנים בהתאם למצב המשפחתי. אם המנוח היה המפרנס העיקרי והיו לו ילדים הדבר כמובן ילקח בחשבון. כמו כן בשנים האחרונות הכירו בפיצוי נוסף על אובדן השתכרות של המנוח, ב"שנים האבודות". למעשה מחשבים את המשכורת שהמנוח היה עתיד להרוויח. במידה והמנוח היה צעיר/קטין, ולא הספיק להקים משפחה, יחשבו פיצויים לעזבונו בדרך כלל על פי השכר הממוצע במשק. בית המשפט אף קבע נוסחה לחישוב: שכר בסיס (מחושב על פי השכר הממוצע במשק) X 30% (שיעור ההפסד בגין המוות) X תקופת ההפסד (אם לדוגמא מדובר בזכר שהינו קטין מדובר בתקופה של כ- 45 שנה).
תביעת עזבון בגין רשלנות רפואית :
בתביעת עזבון למעשה מתייחסים לשאלה מה היה קורה אלמלא המנוח היה נפטר. אין משמעות או התייחסות לסיבת המוות או מה קרה עקב המוות הפתאומי. תביעת עזבון היא כאמור בגין הנזק של המנוח עצמו, ובכך העזבון תופס את מקומו של המנוח. לכן, ברמה העקרונית היורשים של המנוח לוקחים גם את הזכויות של המנוח ובכך "יורשים" את הזכות לתבוע בגין עילת רשלנות רפואית. אם העזבון סבור שמעשה רשלני הביא למוות הם יכולים לתבוע על כך, לדוגמא רשלנות רפואית שהביאה לפטירה.
פסק דין תביעת עזבון- רשלנות רפואית:
-17269/01 אישה נפטרה במוות שהוגדר כפתאומי, ועזבונה של המנוחה- בעלה ובנה הגישו תביעה בטענה כי המוות נגרם בשל רשלנות רפואית. התובעים לא הביאו מספיק ראיות על תפקוד המנוחה ולכן לא הוכח נזק. בנוסף לא הוכח באופן מספיק שהיתה רשלנות רפואית. לכן התובעים לא קיבלו פיצוי.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית תביעת עזבון ניתן לפנות אל עורך דין רשלנות רפואית ענת מולסון שפרטיה בראש העמוד משמאל