EEG – electroencephalogram הינה בדיקה חשמלית שתפקידה לאתר בעיות בפעילות החשמלית של המוח.
ידוע לנו כי תאי העצב במוח מתקשרים ביניהם ע"י הפקת פולסים חשמליים זעירים. מכאן שישנה אפשרות למדוד פעילות חשמלית זו ע"י שימוש באלקטרודות מתאימות והנחתן על פני הקרקפת. מטרת הבדיקה לאבחן התקפים מסוג כלשהו.
לבדיקה זו ישנם תפקידים חשובים נוספים כגון: הערכת פגיעת ראש לאחר טראומה כלשהי לראש,גידולים בראש, זיהומים, מחלות נוירודגנרטיביות שונות כגון אלצהיימר, וכן להעריך שינויים כלשהם במוח כתוצאה מערעור המאזן הכימי בגוף. ניתן להיעזר בבדיקה זו גם לצורך אבחון בעיות שינה, לחקור מצבים של אובדן הכרה חלקי עד מוחלט. נעזרים בבדיקה זו גם כאשר אדם שרוי בקומה עמוקה ויש חשד סביר כי הינו סובל ממוות מוחי.
בדיקה זו עשויה לאשר מצב שכזה. יש לציין כי לא ניתן להשתמש בבדיקה זו לצורך מבחני איי-קיו או למדידת אינטליגנציה מכל סוג שהיא. מבצע הבדיקה ידע להבחין בקריאת הEEG בתדר הנכון ובכך להתאים את מצב התפקוד החשמלי של המוח למצב בו היה שרוי האדם בעת הבדיקה. למשל, אם האדם היה ער במשך הבדיקה הרי שנצפה לפעילות חשמלית גבוהה יותר, בניגוד למצב של שינה.
בדיקת EEG שאינה תקינה יכולה לנבוע מ: גידול במוח, בעיות תשומת לב וריכוז, מוות של תאים כתוצאה משבר כלשהו במוח, שימוש מוטעה בסמים, תרופות או אלכוהול, פגיעת ראש, דלקת מוח, דימומים פנימיים, מיגרנות קשות, התקפים שונים כמו במצב של אפילפסיה או בלבול כלשהו, הפרעות שינה (נרקופלסמיה) ועוד. בכל מקרה, יש לציין כי בדיקה תקינה של EEG אינה יכולה לשלול במאת האחוזים מצב של התקף מסוג כלשהו.
גם כאן, כמו בכל בדיקה חשובה אחרת איש צוות רפואי צריך לפענח את הבדיקה. פענוח שגוי של הבדיקה עלול להוביל את החולה למצב מסוכן של קבלת התקף נוסף בלתי מבוקר ועד למותו. המטופל חייב לקבל הסבר מקיף על תנאים מקדימים לבדיקה, כגון הימנעות מחומרים בעלי קפאין, משקאות אנרגיה, להימנע משינה ממושכת לילה לפני הבדיקה, וכן במידה והמטופל לוקח תרופות כלשהן יש לעדכן את הרופא המפנה ואת מבצע הבדיקה. חוסר הסברה מצד הצוות הרפואי הינו בגדר רשלנות רפואית מצידם. במידה ובדיקת ה EEG יוצאת תקינה, והחולה ממשיך לסבול מתסמינים כלשהם כגון טשטוש ראייה, כאבי ראש, סחרחורות, קושי בדיבור ועוד, הרי שיש צורך בבדיקות נוספות כגון סי.טי וMRI כדי לחקור את התופעה. במקרה של פגיעת ראש קשה, בו יש חשד סביר למוות מוחי, הרי שצוות רפואי מומחה, מנוסה ומיומן צריך לבדוק ולפענח את הבדיקה כדי לא לפסוח חלילה על איזושהי פעילות חשמלית מוחית קטנה. שגיאה בפענוח מצב זה הינה קריטית והמחיר עליה כבד ביותר. במקרה אחר, באם הבדיקה איננה יוצאת ברורה לחלוטין הרי שיש מקום לבדיקה חוזרת, ייעוץ עם מומחה נוסף או/ו הפנייה לבדיקה מקיפה אחרת כדי לאבחן את המצב. באם אחד מן הנ"ל לא נעשה, מעשה זה הינו פסול ומחייב בדיקה לרשלנות רפואית.