קורפוס קלוסום- האם מום זה מאפשר הגשת תביעת רשלנות רפואית?
בעניין פסק דין שניתן בנושא אי גילוי של חסר קורפוס קלוסום בסקירת מערכות בעובר.
באחרונה ניתן בבית משפט מחוזי פסק דין שעניינו אי אבחון באולטרה-סאונד של חסר של קורפוס קלוזום בבדיקת אולטרה-סאונד לסקירת מערכות. בפסק הדין נאמר כי "הרופא הסביר המבצע בדיקת אולטרה-סאונד בשבוע ה- 22… צריך להתחקות אחר הקּוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם" וכמו כן נאמר כי "אם אינו מצליח לצפות בקּוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם או להסיק מסקנה בדבר מצבו, היה עליו לציין בטופס כי איבר זה לא נצפה".
דעת ועד החברה לאולטרה-סאונד במיילדות וגינקולוגיה בניגוד לפסק הדין הינה כי קוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם מעולם לא היה ואיננו גם היום ברשימת האברים שאותם יש לבדוק ועליהם יש לדווח. ב"רשימה" הכוונה להנחיה המקצועית של כל הגופים העוסקים באולטרה-סאונד בארץ ובעולם. ולא במקרה כך הדבר.
אמנם בתנאים מסוימים ניתן להדגים את הַקּוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם, אולם במרבית המקרים איבר זה אינו ניתן להדגמה. קוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם ניתן להדגים באולטרה-סאונד לכל אורכו אך ורק בחתך מיד-סגיטלי וגם זאת רק כאשר מיקום המתמר יהיה בדיוק מעל קרקפת העובר. רק בכיוון זה תהיה הקרן ניצבת לַקּוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם ותתאפשר הדגמתו.
בכל חתך אחר כמו גם בחתך מיד-סגיטלי שבו קרן האולטרה-סאונד אינה ניצבת לקרקפת העובר, הקּוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם לא יודגם. מצער הדבר, אך במרבית המקרים תנוחת העובר אינה מאפשרת להדגים את מוחו בכיוון זה. לרוב ניתן לקבל רק חתכים רוחביים של המוח שבהם הקורפוס קָלוֹזוּם לא מודגם. בחתך קוֹרוּנָאלי ניתן להדגים פרוסה רוחבית דרך החלק המרכזי של הַקּוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם אבל הַקּוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם לא יודגם בשלמותו.
גם הדגמה מוגבלת זו אפשרית רק כאשר כיוון הקרן זהה לזה שתואר לגבי החתך המיד-סגיטלי ואם אין אפשרות להציב את הַמַּתְמֵר מעל ראש העובר, לא ניתן להדגים את הקּוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם ולו גם באופן חלקי.
בחלק מהמקרים בהם יש חסר של הקּוֹרְפּוּס קָלוֹזוּם יש סימנים בלתי ישירים היכולים לעורר חשד. מדובר בהרחבה של חדרי המוח, סטייה הצידה של החדרים וכמו כן חדר שלישי רחב וגבוה. הבעייה היא שסימנים אלה מופיעים רק במיעוט מהמקרים.
כאמור בית המשפט חשב אחרת ופסק כי ניתן לגלות קורפוס קלוסום במהלך ההריון ולאפשר להורים לבצע הפסקת הריון. תביעות רשלנות רפואית בגין קורפוס קלוזום, הינן מורכבות ויש לתת את הטיפול בהן לעורכי דין בעלי ניסיון רב בתחום רשלנות רפואית בהריון או בליהד.
לבדיקת אפשרותך להגשת תביעת רשלנות רפואית על אי גילוי של קורפוס קלוזום במהלך ההריון, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון המייצגת מאות נפגעי רשלנות רפואית, בטלפון 0524787850 או במייל: [email protected]