כאב בטן- כאבי בטן- רשלנות רפואית?

ענת מולסון

להערכת הפיצוי שמגיע לך על רשלנות רפואית: 0524787850

במקרה של אי אבחון בזמן של כאב בטן, אשר כתוצאה מן האיחור נגרם נזק קשה, ניתן לשקול אפשרות לתביעת רשלנות רפואית.

על מנת להגיש תביעה שכזו יש לצרף חוות דעת של מומחה בתחום גסטרו, אשר יבחן את המסמכים ויחליט אם אכן הייתה רשלנות רפואית ואם מוכן לכתוב חוות דעת על כך.

מדוע ישנם כאבי בטן:

התקף חוזר או חד פעמי של כאב בטן יכולים לנבוע מגורמים רבים ושונים, כמס' האברים שקיימים בבטן, למשל התקף אבני מרה, דיברטיקוליטיס וכדומה.
הסימפטום יכול להיות זהה אך הסיבה אחרת, ולכן חשוב לזהות ולאתר אותה בזמן על מנת לתת את הטיפול הראוי.

הגורמים לכאב בטן, יכולים להיות:

* מקור גנקולוגי– מאופיינים בתחושת כאב ואי נוחות בבטן התחתונה, ולעתים קרובות מוקרן הכאב גם לגב. אם מדובר בכאבי מחזור, הם מורגשים בסמיכות אליו. לרוב, כאבים מסוג זה מוכרים לנשים שסובלות מהם באופן קבוע והן יודעות לזהות אותם. במקרים כאלה רצוי להתייעץ עם גינקולוג, הן על מנת להגיע לאבחנה והן משום שלעתים קרובות יש אפשרות להקל על הכאבים הללו באמצעות טיפולים גינקולוגיים שונים.

* אבן בכליה או זיהום בדרכי השתן. אבנים בכליות יכולים לגרום לכאבים חזקים מאוד, אשר מתחילים מהגב ומקרינים עד המפשעה. לפעמים זה מלווה ב-דם בשתן. במצב כזה מומלץ לשתות הרבה מים ולהקל על הכאב על ידי תרופה כגון וולטרן. זיהום בדרכי השתן מלווה לרוב בכאבים בבטן תחתונה, צריבה, בתכיפות מתן שתן ולעתים גם חום.

זיהום מסוג זה שכיח יותר אצל נשים, לעתים אך לא תמיד הוא מופיע לאחר קיום יחסי מין. דרך נוספת למניעה ולטיפול היא אכילת מאכלים כמו חמוציות, פרי הדר וכדומה. מאכלים אלה גורמים לכך שאותו שתן נעשה חומצי, וע"י כך הם מקשים את קיומם של חיידקים.

לרוב מטפלים ב-זיהומים אלה באמצעות אנטיביוטיקה, אבל אם זיהום זה חוזר, עליך לברר עם רופא מומחה אם הוא אינו נובע מ-פגיעה אנטומית בדרכי שתן. בקרב גברים, הסימפטומים יכולים להעיד על דלקת ערמונית.

* כיב בקיבה או כיב בתריסריון. מאופיין בכאב בטן עליונה מרכזית. לרוב הוא מחמיר בזמן רעב, אך אכילה מקלה עליו. עלול להחמיר באכילת מזון חריף, אלכוהול או קפה. הכאב אינו בהכרח חזקים מאוד, ובשל העובדה שמזון גורם להקלה ייתכן שהסובלים מהם יגיעו לרופא רק לאחר כמה שבועות. בעוד שבעבר נחשב כיב למחלה כרונית שסובלים ממנה לתקופה ממושכת, כיום ידוע כי מדובר במחלה זיהומית הנגרמת על ידי החיידק הליקובקטר אשר טיפול בו מרפא את הכיב אחת ולתמיד.

* בעיות בדרכי המרה והלבלב. הסיבה השכיחה לבעיה היא אבנים בכיס המרה, אשר עלולות לגרום לדלקת של כיס המרה עצמו ובמקרים חמורים יותר, לנדוד לתוך דרכי המרה וצינור הלבלב, לחסום אותם ולגרום לדלקת של דרכי המרה והלבלב.

דלקת של כיס המרה באה לביטוי בכאב בבטן ימין עליונה. לרוב הם חדים מאוד וחריפים, לעתים מלווים בהקאות או בחום ומגיעים בהתקפים של כמה שעות. ההתקפים מופיעים לעתים קרובות לאחר אכילה, ובעיקר כשמדובר בארוחה שמנה במיוחד.

האבחנה נעשית הדרך כלל באמצעות אולטרסאונד של הבטן העליונה, שיכול לזהות את האבנים ואת החסימה. אם מדובר בהתקפים חוזרים, יש צורך לכרות את כיס המרה שכן אין אפשרות להוציא רק את האבנים. דרכי המרה נותרות לאחר הניתוח ללא פגע וממשיכות לתפקד.

דלקת של הלבלב, לעומת זאת, מאופיינת בכאב בבטן שמאל עליונה, המוקרן סביב הבטן בצורת חגורה. גם במקרה זה קיימים סימפטומים של כאב בהתקפים, חום והקאות ולרוב מדובר בכאבים חזקים. לבד מאבנים, דלקת בלבלב יכולה להיגרם עקב שתייה מרובה של אלכוהול, רמת שומנים גבוהה בדם, ולעתים אף עקב שימוש בתרופות מסוימות, כמו למשל תרופות למחלת הסוכרת.

* דלקת בתוספתן. הכאב האופייני מתחיל באזור הטבור במרכז הבטן, ובהמשך נודד אל הבטן הימנית התחתונה. בדרך כלל חולפות כמה שעות מתחילת דלקת ועד אשר הכאבים מגיעים לעוצמה אשר מחייבת בית החולים. בדרך כלל, לחיצה על בטן ימין תחתונה תגרום כאב חד משום שזהו אזור מודלק. כמו כן, בזמן התקף לא מתקיימת פעילות מעיים, ולכן אין רצון לאכול ולא יהיו יציאות בזמן. דלקת תוספתן שאינה מטופלת בזמן עלולה להסתיים בהתפוצצות של התוספתן ופיזור מוגלה בחלל הבטן. לכן הטיפול הוא כריתה מיידית של התוספתן.

* דלקת של סעיפים במעי הגס. (דיברטיקולי)- כיסים אשר נוצרים לאורך מעי הגס במשך שנים. לעתים הכיס מזדהם ונעשה מודלק, דבר אשר גורם ל-כאבי בטן ולפעמים גם ל-חום. מיקום השכיח של סעיפים כאלה הוא מעי שמאלי, ולכן הכאבים יהיו לרוב ב-בטן שמאלית תחתונה. טיפול הוא אנטיביוטיקה, אך במקרה של דלקת חוזרות ונשנת יש צורך לכרות את קטע מעי מודלק כדי למנוע סיבוך.

* כאב בטן שלא נמצא לו הסבר. תסמונת המעי הרגיש מאופיינת על ידי כאב כרוני המלווה בתחושת הקלה לאחר יציאה, יציאות לא סדירות ולעתים גם גזים או נפיחות של הבטן. מצב זה הוא לרוב בעל אופי תנודתי. תחושת הכאב מופיעה למשך כמה חודשים ואחריהם היא נפסקת לזמן מה.

הגורמים לתסמונת הם רבים ושלובים זה בזה. נראה שמדובר באי סדירות של פעילות המעיים, המשולבת ברגישות יתר או בסף כאב נמוך (הסובלים מהתסמונת מרגישים יותר בקלות את תחושת הכאב שנובעת מפעילות של המעיים, כמו התכווצות). העובדה שאין ממצאים בבדיקות מקובלות יכולה לגרום תחושת תסכול וחוסר אונים הן אצל המטפל והן אצל המטופל, אך יש תרופות רבות המקלות על תסמונת המעי הרגיש, כמו קולוטל, קל-בטן, פאפאברין, וכן טיפול פרוביוטי. במקרה של מעי רגיש חשוב להתאים טיפול באופן ספציפי למטופל. התאמה כזאת היא תהליך שדורש סבלנות ונכונות להשקעה גם מצד המטפל וגם מצד המטופל.

להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות יש למלא את הפרטים הבאים או לחייג 8517*

תוכן עניינים
שיתוף

עו״ד ענת מולסון

בעלת תואר ראשון במשפטים. עוסקת בתחום רשלנות רפואית מעל 25 שנים. מרצה בכנסים בתחום הרשלנות הרפואית. בוגרת השתלמות ברפואה למשפטנים באונ' ת"א. חברת האגודה לזכויות החולה. שותפה במשרד נבו מולסון העוסק בתחום הרשלנות הרפואית בלבד. רוב המקרים בהם מטפלת הם רשלנות בזמן הריון, לידה, ניתוחים ואבחון מחלות. לא גובה שכר טרחה מראש, אלא רק בסוף התביעה ורק אם זוכה. השיגה פיצויים של מאות מיליוני שקלים ללקוחותיה.

להערכת סיכויי ושווי תביעתך ללא התחייבות ע"י עו"ד ענת מולסון, יש למלא את הפרטים הבאים או להשאיר לה הודעה בטלפון 8517*

עשוי לעניין אתכם