רשלנות רפואית בהמטולוגיה הוא נושא מורכב.
ההמטולוגיה עוסקת באיברים וברקמות המייצרות את תאי הדם, במנגנון קרישת הדם, ובמחלות הקשורות למערכת זו.
מקרי רשלנות בהמטולוגיה / המטולוגיה/ של המטולוג /המטולוגית
קשת המחלות והבעיות ההמטולוגיות היא רחבה מאד, מבעיות נפוצות כגון אנמיה (חוסר בברזל), ועד לסוגי סרטן שונים כגון הודג'קינס (סרטן בבלוטות הלימפה) ולוקמיה (סרטן הדם), ובעיות שונות של מערכת הקרישה, כגון קרישיות יתר של הדם, או חוסר בגורמי קרישה. בעיות במערכת הקרישה שאינן מאותרות ומטופלות מעלות את הסיכון של המטופל לאוטם בשריר הלב, תסחיף ריאתי, או אירוע מוחי. כמו כן, קיימת התוויה מוחלטת נגד מרשם גלולות למניעת היריון למטופלת הסובלת מבעיות במערכת הקרישה.
עילות תביעה בגין רשלנות בהמטולוגיה / המטולוגיה- נגד המטולוג
• אבחון שגוי, מאוחר, או העדר אבחון של מחלות ובעיות המטולוגיות. אנמיה לדוגמא נתפסת בטעות אצל אנשים מסוימים כ"בעיה קלה" ולכן חלק מהסובלים ממנה נוטים פעמים רבות להזניח את הטיפול בה. ראשית, אנמיה יכולה להיות סימפטום של בעיה רפואית קשה (כולל סוגי סרטן כגון סרטן המעי הגס), כמו כן במקרים של אנמיה קשה הטיפול מצריך עירוי דם, ובחלק מסוגי האנמיה אף השתלת מח עצם.
• אי לקיחת אנמנזה מפורטת מהמטופל שכוללת גיל, רקע בריאותי, טיפול תרופתי (גלולות למניעת היריון מעלות את הסיכון ליצירת תסחיף ריאתי ואירוע מוחי אצל מטופלות בעלות בעיה במערכת הקרישה), רקע משפחתי (מוות במשפחה בגיל צעיר, הפלות קודמות אצל מטופלת או אמה, חולים בסרטן הלימפה או לוקמיה במשפחה), ועמידה מפורשת על התסמינים המתוארים על ידי המטופל (חום גבוה ללא הסבר, הזעות מאסיביות בלילה ללא הסבר, כאבים באים והולכים בבטן תחתונה, ועוד) ובדיקה גופנית של הרופא (איתור בלוטות לימפה נפוחות בצוואר, בבטן, ועוד)
• מעשים ומחדלים רשלניים שיכולים להוביל לחוסר טיפול, השהייתו, או החלטה על טיפול רפואי בלתי מתאים שהחמיר את מצבו הרפואי של המטופל או הסב לו נזק גופני.
• התעלמות מביצוע בדיקות גופניות מתאימות ואי הפניה לביצוע של בדיקות הדמיה (רנטגן, אולטרה סאונד, CT PET Scan,), בדיקות דם, ביופסיה, ועוד.
• אי קיום מעקב רפואי אחר תוצאות הבדיקות ואחר מצבו הרפואי של המטופל.
• רשלנות במרשם תרופות שאינן מתאימות מבחינת סוג ומינון, ומבלי לבחון את רגישות המטופל לתכשיר.
פסקי דין- פסק דין- רשלנות רפואית בהמטולוגיה / המטולוגיה
ת"א (י-ם) 9877/04 פוגל נ' קופת חולים כללית- התובעת טוענת שהנתבעת התרשלה משום שנמנעה לקחת ממנה אנמנזה מפורטת בטרם המליצו לה על נטילת גלולות למניעת היריון, כאשר נמצא בדיעבד שהתובעת סובלת מבעיה של קרישיות יתר ורקע משפחתי רלבנטי, כאשר נטילת הגלולות גרמה לה לנזק בשל תסחיפים ריאתיים מהם סבלה. בית המשפט קובע שאין קשר סיבתי בין ההתרשלות (אי לקיחת האנמנזה המפורטת) ובין הנזק שנגרם, משום שהתובעת לא הייתה מודעת לרקע המשפחתי, ולכן גם אם הייתה נשאלת בעניין לא הייתה יודעת לענות.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית בהמטולוגיה, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון