רשלנות רפואית בתחום המעי הגס הוא נושא שמסקרן רבים.
המעי הגס הוא האיבר האחרון בשרשרת העיכול בגופנו. רשלנות רפואית בנושא המעי הגס עלולה להיות מסוכנת מאד, משום שישנן מחלות של המעי הגס שמסכנות חיים. המחלה השכיחה ביותר היא גידול ממאיר במעי הגס שניתן לאתר באמצעות קולונוסקופיה. מיותר לציין כי רשלנות באבחון סרטן המעי הגס מכעיסה מאד משום שהיום קיימות בדיקות סקר המסייעות לאתר את המחלה ולטפל בה כמה שיותר מוקדם.
מקרי רשלנות רפואית המעי הגס /מעי גס
מחלות של המעי הגס אינן דבר נדיר. מחלות במעי הגס יכולות להיות דלקתיות כגון קרוהן, קוליטיס, או תסמונת המעי הרגיז, ויכולות להיות גם סרטניות, בין אם ממאירות או שפירות. כאמור, ישנן היום בדיקות אבחוניות טובות, לאיתור גידולים במעי הגס, שיכולות לסייע באיתור המחלה והתחלת הטיפול כמה שיותר מוקדם.
עילות תביעה בגין רשלנות רפואית במעי הגס
• אבחון שגוי, מאוחר, או העדר אבחון של מחלות במעי הגס.
• אי לקיחת אנמנזה מפורטת מהמטופל שכוללת גיל (שכיחות סרטן במעי הגס עולה באופן ליניארי מגילאי 40-50), מחלות רקע שמהן סובל המטופל (אצל אנשים החולים בקרוהן, קוליטיס, כיבית, ותסמונת המעי הרגיז יש עליה בשכיחות של מקרי סרטן המעי הגס), רקע תורשתי של מחלות גסטרו במשפחה שיכול להעמיד את המטופל בקבוצת סיכון (הסיכון לפיתוח סרטן במעי הגס עולה כאשר יש גורם תורשתי), ועמידה על התסמינים הגופניים המתוארים על ידי המטופל (צואה דמית/שחורה, כאבים בבטן תחתונה, ועוד) ולפי התרשמות רופא.
• מעשים ומחדלים רשלניים שיכולים להוביל לחוסר טיפול, השהייתו, או החלטה על טיפול רפואי בלתי מתאים שהחמיר את מצבו הרפואי של המטופל או הסב לו נזק גופני.
• התעלמות מביצוע בדיקות גופניות ורקטליות מתאימות ואי הפניה לביצוע של בדיקות הדמיה (רנטגן, אולטרה סאונד, CT), בדיקות דם, ובדיקות ייחודיות לתחום כגון קולונוסקופיה.
• אי קיום מעקב רפואי אחר תוצאות הבדיקות ואחר מצבו הרפואי של המטופל.
• רשלנות במרשם תרופות שאינן מתאימות מבחינת סוג ומינון, ומבלי לבחון את רגישות המטופל לתכשיר.
פסקי דין- פסק דין- רשלנות רפואית במעי הגס / המעי הגס
ע"א 9656/03 עזבון המנוחה ברטה מרציאנו ז"ל נ' ד"ר זינגר יהורם- ערעור וערעור שכנגד על החלטה של ביהמ"ש המחוזי שקיבלה בחלקה את תביעת המערערים לפיצוי בגין התרשלות המשיבים שטיפלו במנוחה שנפטרה לאחר שמחלת הסרטן שבה לקתה אובחנה באיחור. ביהמ"ש העליון קבע שהמשיבים התרשלו בטיפולם, ולא הצליחו להוכיח שאין קשר בין הטיפול שהעניקו למנוחה והתוצאה הטרגית. יחד עם זאת ביהמ"ש מציין שההחלטה על פסיקת פיצויים עונשיים בתיקים אזרחיים היא חריגה, ושמורה למקרים מקוממים ומסלידים במיוחד, ובפרט כאלו שיש עמם כוונה. לפי בית המשפט המשיבים אומנם התרשלו בכך שלא ביצעו בדיקה חשובה שהיה בהחלט מקום לקיימה, אך אין זה מעמיד אותם כבעלי זדון או כוונה כדי להצדיק מתן פיצויים עונשיים.
לשאלות בנושא רשלנות רפואית במעי הגס, ניתן ליצור קשר עם עו"ד ענת מולסון