רשלנות רפואית בלידה ושיתוק מוחין
מאת: מאיר השכל
ילדך אובחן כלוקה בשיתוק מוחין? יתכן שמגיע לך פיצויים בגין רשלנות רפואית. בהרבה מקרים, שיתוק מוחין נגרם בעקבות פעולה רשלנית של רופא במהלך ההיריון או הלידה, וניתן לתבוע פיצויים מהרופא בגין רשלנות רפואית.
שיתוק מוחין (באנגלית: Cerebral Palsy) הוא הפרעה באזור המערכת המוטורית במוח, המופיעה על רקע פגיעה מוחית או הפרעה בהתפתחות המוח. אצל חלק מהלוקים בשיתוק מופיעות גם הפרעות בהתפתחות הכללית ותסמינים כמו פיגור שכלי, קושי בראייה ושמיעה ובשליטה בסוגרים, רעד ופירכוס, ועוד.
לא תמיד מאובחן שיתוק המוחין מיד, ולעתים רק כשהילד גדל מעט ונתקל בקשיים תפקודיים כמו קושי בזחילה או הליכה, הוא מאובחן כלוקה בשיתוק מוחין.
בשלב הראשון יש לברר ממה נובע שיתוק המוחין
כשמתגלה שיתוק מוחין אצל ילד, השאלה הראשונה שעולה: ממתי בדיוק החל השיתוק? האם הנזק התרחש במהלך ההיריון, בלידה או לאחריה?
למעשה, הגורמים לשיתוק מוחין הם רבים, חלקם מתרחשים במהלך ההיריון, חלקם במהלך הלידה וחלקם לאחר הלידה, ולא תמיד ניתן לאבחן מה מקור השיתוק.
בין הגורמים שעשויים ליצור את השיתוק: מוטציות גנטיות שגורמות לבעיות בהתפתחות המוח אצל העובר, זיהומים אצל האם במהלך ההיריון, זיהומים אצל היילוד במהלך או לאחר הלידה, חוסר אספקת דם או חמצן למוח במהלך ההיריון או הלידה, חבלת ראש, חום גבוה ודלקת קרום המוח, לידה מוקדמת או תינוק שנולד במשקל נמוך.
בשלב הבא יש לבדוק האם שיתוק המוחין נגרם כתוצאה מרשלנות רפואית
לאחר שהתברר מתי החל השיתוק וממה הוא נובע [במקרה שניתן לברר], השאלה הבאה שצריכה להישאל היא: האם נעשתה רשלנות רפואית בלידה בשלב כלשהו, והאם הרשלנות היא זו שגרמה להיווצרות שיתוק המוחין.
יש לשים לב כי מדובר כאן בשתי שאלות נפרדות. שאלה ראשונה: האם הרופא פעל שלא כשורה. שאלה שנייה: האם ישנו קשר סיבתי בין הפעולה של הרופא לבין היווצרות השיתוק.
התשובה לשאלה הראשונה תינתן על ידי בחינת התנהגות הרופא האם היא תואמת את הנורמות הנדרשות בתפקידו. והתשובה לשאלה השנייה תינתן על ידי בחינת האלטרנטיבה – מה היה קורה אילו היה הרופא מתנהג כשורה – האם אז היה נמנע שיתוק המוחין או לא.
רק כאשר מצטברים שני האלמנטים – גם התנהגות רשלנית של הרופא, וגם קשר סיבתי בין רשלנות רפואית לשיתוק מוחין – ניתן לתבוע את הרופא בגין רשלנות רפואית בלידה.
דוגמאות של רשלנות רפואית ושיתוק מוחין
להלן נביא כמה דוגמאות של רשלנות רפואית בזמן ההיריון, במהלך הלידה או לאחריה, שעשויות להיות הגורמות לשיתוק המוחין.
רשלנות במהלך ההיריון: מעקב רשלני אחר ההיריון או התפתחות העובר, הימנעות מעריכת בדיקות נדרשות כמו בדיקות אולטרסאונד ובדיקות דם, פיענוח לקוי של בדיקות, הדרכה לקויה של האם.
רשלנות רפואית בלידה: רשלנות בזיהוי מצוקה עוברית במהלך הלידה, הימנעות מניתוח קיסרי במקרה שהוא דרוש, רשלנות בטיפול ביילוד במהלך הלידה.
רשלנות לאחר הלידה: רשלנות במעקב אחרי מצב היילוד וטיפול לקוי בו.
ניתן לתבוע פיצויים גבוהים בשל רשלנות רפואית בלידה
לשם הגשת תביעת פיצויים יש לאסוף את כל המסמכים הרפואיים שניתן להשיג. המסמכים חשובים לשם גיבוש הוכחת הרשלנות הרפואית.
במידה ותוכח הרשלנות הרפואית, ניתן לתבוע פיצויים גבוהים. גידול ילד שלוקה בשיתוק מוחין מלווה בקושי רב והשקעה עצומה הן מבחינה כלכלית והן מבחינה גופנית ונפשית, ובית המשפט עשוי לפסוק פיצויים גבוהים שיאפשרו את הטיפול הנדרש עבור הילד למשך כל ימי חייו.
חשוב לציין שגיבוש ההוכחות לא מחייב הוכחות ברורות וחד משמעיות לרשלנות הרופא, ולעתים בית המשפט מסתפק בכך שהאפשרות שהייתה רשלנות סבירה יותר מהאפשרות שלא הייתה רשלנות.
כדאי גם לקרוא על: רשלנות רפואית בהריון.